Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 09:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ms-femtenamn-till-eu-gar-emot-partiets-toppnamn-om-kvittoredovisning/

Politik

M:s femtenamn till EU går emot partiets toppnamn om kvittoredovisning

Bild 1 av 2 Europaparlamentet i Strasbourg.
Foto: Fredrik Persson/ TT
Bild 2 av 2 Europaparlamentet i Bryssel.
Foto: Olle Sporrong/EXP/TT

Moderaternas femtenamn på EU-listan går emot partiets toppkandidat Tomas Tobé. Gustaf Göthberg säger att han kommer redovisa alla sina kvitton om han väljs in i parlamentet.

– Jag tycker hela systemet är väldigt fel, säger Gustaf Göthberg.

Rätta artikel
EU-valet 2019

Utöver lön och traktamente får europaparlamentariker varje månad 45.000 kronor skattefritt i så kallade kontorspengar, som används bland annat till telefonräkningar, hemmakontor och konferenser. Pengarna ses som ett sätt att underlätta politikernas kontakter med väljarna i hemlandet.

Hur pengarna i praktiken används är inte något som parlamentarikerna behöver redovisa, en fråga som genom åren väckt debatt i Europa.

Moderaternas toppnamn i EU-valet Tomas Tobé har sagt att partiet kommer ha en intern kontroll av redovisningen, men kvittona kommer inte redovisas offentligt.

Om Gustaf Göthberg, på femte plats på Moderaternas lista, väljs in i parlamentet tänker han gå en annan väg än toppkandidaten.

– För mig är det ingen stor fråga. För att det är så naturligt att vara transparant och redovisa varenda krona till skattebetalarna, säger Gustaf Göthberg.

I DN:s sammanställning av toppkandidaternas syn på redovisning av kontorspengarna svarade Tomas Tobé att han skulle föredra om pengarna i stället var en del av et partistöd. Något som Gustaf Göthberg håller med om.

– Jag tycker hela systemet är väldigt fel, det borde göras om så att det blir en del av partistödet i stället.

Vad tänker du om att Tomas Tobé inte kommer redovisa sina röster?

– Alla parlamentariker fattar beslut för sig själva. Han har gjort den avvägningen och jag har gjort en annan avvägning. Jag tycker Tomas har svarat rätt så resonerande kring detta.

Sverige har i dag 20 EU-parlamentariker och kommer få ytterligare en plats i parlamentet när Storbritannien lämnat unionen. Moderaterna fick i det förra EU-valet 13,7 procent av rösterna och med det tre parlamentariker.

Hur sannolikt är det att du blir invald?

– Jag hänger ju på gärdsgården, i vissa undersökningar är jag inne i andra inte.

Läs mer:

Beskedet från M och KD: Lämnar inte ut EU-kvitton

Har du inte DN-appen? Då kan du lyssna på alla utfrågningarna här.