Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ms-och-sds-budgetar-ar-en-giftcocktail-for-kommunerna/

Politik

”M:s och SD:s budgetar är en giftcocktail för kommunerna”

Foto: Janerik Henriksson/TT

Finansminister Magdalena Andersson (S) är skarpt kritisk till Moderaternas och Sverigedemokraternas budgetförslag.

– De ger med ena handen och tar med den andra. Sammantaget blir det en giftcocktail för kommunerna, säger Magdalena Andersson.

Både M och SD föreslår i sina skuggbudgetar att de generella statsbidragen till kommunerna bör vara högre än vad regeringen ger i sitt budgetförslag. 

Finansminister Magdalena Andersson menar att M och SD kör med falsk matematik eftersom partierna samtidigt föreslår neddragningar av arbetsmarknadspolitiken.

– Omfattande neddragningar i arbetsmarknadspolitiken innebär att de som i dag får stöd från arbetsmarknadspolitiken istället hamnar i försörjningsstöd hos kommunerna, säger Magdalena Andersson.

Finansministern pekar på att Moderaterna också föreslår att nivåerna i sjukersättningen och A-kassan sänks och att det införs en bortre gräns i sjukförsäkringen.

– De ökar statsbidragen men återinför stupstocken i sjukförsäkringen vilket innebär att folk kommer att kastas ut ur försäkringen och bli ett kommunalt ansvar, säger Magdalena Andersson.

Hon konstaterar att flera av förslagen i M:s och SD:s budgetar ligger nära varandra.

– Vi har sett sedan tidigare att det finns en skiss på en liten svag högerregering. Ulf Kristersson var ju beredd att bilda en regering med stöd av Sverigedemokraterna och det är konturerna av ett sådant samarbete som vi nu ser. Det är en fortsättning på servettskissen, säger Magdalena Andersson.

Samtidigt instämmer hon i att kommunerna kan behöva mer pengar än de som regeringen delade ut i samband med höstbudgeten.

– Vi från regeringen ser att kommunerna behöver mer resurser. Vi ökade resurserna till kommuner och landsting under förra mandatperioden och vi hade ytterligare tillskott i höstbudgeten. Men jag ser framför mig att vi behöver ytterligare, framför allt om det blir en djupare nedgång än vad vi nu har i prognosen. Då är kommuner och landsting något som står högt upp på åtgärdslistan, säger Magdalena Andersson.

Läs mer:

Mer till kommunerna och mindre till migration i SD:s skuggbudget

Sänkta skatter och lägre ersättningar i M:s skuggbudget

V vill se höjda skatter på kapital