Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

M:s video på bilbrand i Göteborg var filmad i Kanada

Other: Skärmdump från valkampanjsfilmen från Göteborgsmoderaternas hemsida.

I Göteborgsmoderaternas valkampanjsfilm visas en sekvens med en bil som står i brand. Men klippet kommer från ett upplopp i Vancouver i Kanada för sju år sedan.

– Vi har lite det problemet att vi kan inte gå ut och tända på en bil för att få bra bilder, säger David Josefsson, moderat riksdagskandidat.

VAL 2018

Den nästan två minuter långa kampanjfilmen tar upp hur Göteborg förändrats de senaste decennierna. Med bilder på bland annat hamnen, Nya Ullevi och industriarbetare målas en dyster bild av stadens utveckling upp.

”Det rullade på bra för stan. Men det var länge sen nu. Människor skjuts ihjäl, bilar sätts i brand. Det har uppstått städer i staden och Göteborg slits isär” säger speakerrösten.

Men sekvenserna som visar bilbranden inte är tagna i Göteborg, enligt P3 Nyheter. De är hämtade från andra sidan jorden – nämligen i Vancouver på Kanadas västkust efter att ishockeylaget Vancouver Canucks förlorats Stanley Cup-finalen mot Boston Bruins år 2011.

Läs mer: Johan Hilton: Det Göteborg som M drömmer sig tillbaka till har aldrig funnits 

David Josefsson är riksdagskandidat för Moderaterna i Göteborg och en av de som tagit fram kampanjfilmen. Filmen gjordes publik i september förra året och han menar att reaktionerna överlag varit positiva för filmen.

– Vi gjorde filmen efter grundligt arbete där vi var ute och pratade med sympatisörer och partiaktiva i Göteborg. Jag skulle säga att de flesta som är aktiva hos oss eller sympatiserar med oss känner igen sig i filmen. Det finns många problem som vi måste prata om, säger han till DN.

Enligt P3 Nyheter är sekvensen med den brinnande bilen hämtad från Kanada. Varför då?

– Vi anlitade ett produktionsbolag och hade en diskussion med dem om att vi ville illustrera problemen med bilbränder som Göteborg upplever. Men vi har lite det problemet att vi kan inte gå ut och tända på en bil för att få bra bilder. Då sa vi det att då vi köper bilder från en bildbank. Även om bilen står i Vancouver så tror jag att alla som bor i Göteborg är medvetna om problemet med bilbränder.

Tycker du inte att det blir missvisande när andra sekvenser i filmen är hämtade från Göteborg?

– Hade inte bilbränder varit ett problem i Göteborg så hade det varit missvisande. Även om bilen står i Vancouver så är det ett problem som finns i Göteborg, så då tycker jag inte det blir missvisande, säger David Josefsson.

Läs mer: Fördubbling av antalet bilbränder sedan år 2000 

I Göteborgs kommun larmades räddningstjänsten år 2015 om 129 bilbränder, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, vilket är dubbelt så många jämfört med år 2000.

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, socialdemokraten Ann-Sofie Hermansson, tycker att Moderaternas valfilm anspelar på rädsla.

– Det är svartmålning och populism i en väldigt obehaglig kombination. Filmen anspelar på folks rädsla som inte känns bra. Av de reaktioner jag sett är det många som inte känner igen sig i deras beskrivning av vår stad. Jag hoppas att vi inte får för mycket av det här i den valrörelse som ligger framför oss, säger hon och fortsätter:

– Det är klart att vi har problem, precis som alla andra större städer. Vi blundar inte för det. Men vi har ett trygghetsarbete som fungerar bättre och bättre. Skjutningarna har minskat, polisen arbetar bättre i utanförskapsområden, arbetslösheten har gått ned bland unga och vi har internationella storföretag med huvudkontor här. Visst, vi har problem men det är mycket som är på väg åt rätt håll, så när man anspelar på de här rädslorna tycker jag inte att det är seriöst, säger hon.

Ann-Sofie Hermansson tycker det är anmärkningsvärt att Moderaternas valfilm hämtat sekvenser på en brinnande bil från ett annat land.

– Det är inte konstigt att göteborgarna inte känner igen sig om Moderaterna inte kan visa bilder från den stad de vill visa, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.