Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-21 05:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/msb-regeringsbildningen-kan-bli-nytt-mal-for-paverkanskampanjer/

Svensk politik

MSB: Regeringsbildningen kan bli nytt mål för påverkanskampanjer

Mikael Tovfesson.
Mikael Tovfesson. Foto: Paul Hansen

Svenska myndigheter har hittills inte sett några tecken på en större påverkanskampanj från främmande makt mot valet i dag.

Nu befarar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att regeringsbildning i stället kan komma att bli målet.

– Vi står redo att snabbt kalla ihop de delar av samhället som behöver användas för att möta ett angrepp, säger Mikael Tovfesson enhetschef på MSB.

Val 2018

Svenska myndigheter har under lång tid förberett sig för eventuella försök från främmande makt att påverka det svenska valet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har samordnat arbetet. Enhetschefen Mikael Tovfesson säger att de hittills inte sett några försök som har gett effekt.

– Vi har inte sett någon större sammanhållen påverkanskampanj men det kommer säkert i efterhand att konstateras att det varit en del utländska aktör lite här och var och petat, säger han.

En skillnad mot valen i Tyskland och USA, där Ryssland bedrev omfattande påverkanskampanjer, är att man i Sverige inte hittat några spår efter en sådan infrastruktur.

– Det betyder att de har en annan verktygslåda. I det här skedet så är det ganska kort om tid. Då kan man lättare jobba med rena falska uppgifter.

Det MSB nu befarar är att eventuella påverkanskampanjer kommer rikta in sig på processen efter valet när regeringen ska bildas.

– Folk ska vara lika medvetna som inför valet. Om den tidigare vinkeln var att man ville ifrågasätta antingen valprocessen eller de partierna som tar sig fram till valet så oroar vi oss nu för en situation där man försöker ifrågasätta själva bildningen av en ny regering, säger Tofvesson.

Han poängterar att den avgörande komponenten kommer svenska myndigheter aldrig kunna styra över – nämligen huruvida någon beslutar sig för att göra ett angrepp.

– Det är hela tiden upp till om man gör det eller inte gör det. Men ska en främmande makt göra någonting så tar de en betydande risk att det slår tillbaka mot dem, säger han.

Socialdemokraterna har de senaste veckorna drabbats av flera överbelastningsattacker mot sina webbsidor. Enligt MSB:s bedömning är attackerna riktade direkt mot partiet men myndigheterna har hittills inte kunnat koppla it-angreppen till främmande makt.

MSB har under hela helgen haft en förhöjd beredskap men från klockan 14 på valdagen höjdes beredskapen ytterligare ett snäpp. Personalen kommer minut för minut hålla koll för att vara redo att larma. Det finns färdiga nätverk mellan myndigheterna som ska hantera påverkansförsök.

– Vi kan snabbt kalla ihop de delar av samhället som vi bedömer behöver användas för att mötas och så har vi kanaler så att vi snabbt kan nå regeringskansliet om vi blir utsatta för ett angrepp.

Ämnen i artikeln

Val 2018
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt