Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Muf-ordföranden vill se gemensam alliansbudget i vår

20:18. Muf vill att borgerliga fäller regeringen

Moderata ungdomsförbundet (Muf) vill se en gemensam alliansbudget redan i vår. En sådan hoppas ordföranden Rasmus Törnblom leder till att den rödgröna regeringen faller, säger han i DN-tv-programmet "Rakt på sak". Han tycker inte att det är något problem att det i så fall skulle ske med stöd från Sverigedemokraterna.

Trots de borgerliga partiernas valförlust i september 2014 fick allianspartierna några månader senare igenom sin budget för 2015 eftersom SD i den slutliga omröstningen röstade på den budget som de borgerliga lagt fram.

Men i höstas var läget ett annat. Då lade allianspartierna fram separata budgetar. Moderatledaren Anna Kinberg Batra har sagt att en gemensam alliansbudget ska läggas fram "senast 2018" och att den kan komma tidigare.

Rasmus Törnblom, som företräder 13 000 Muf-medlemmar med ett på senare år växande inflytande i moderpartiet, anser att Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna borde lägga fram en gemensam skuggbudget redan i vår.

– Det borde göras senast i höst. Så snart man kan få alliansen att vara redo att driva fram en gemensam politik så borde man göra det, säger han i "Rakt på sak" på fredagen.

En debattartikel i Dagens Industri förra veckan fick Muf:s andra vice ordförande Bodil Sidén att hoppa av i protest mot Rasmus Törnbloms linje. Hon riktar hård kritik mot Muf-ordföranden som hon anser vill återta regeringsmakten "med hjälp av, och regera med stöd av, Sverigedemokraterna".

– Jag uppfattar att Bodil inte tycker att Moderaterna tillsammans med alliansen ska driva på för att återta regeringsmakten före 2018. Det är ett beslut som jag respekterar. Vi är ett ungdomsförbund som täcker in många åsikter, säger Rasmus Törnblom.

Men ni skulle ju behöva stöd av Sverigedemokraterna på samma sätt som Vänsterpartiet stöder den rödgröna regeringens budget för att få igenom en alliansbudget?

– Jag kan inte ta ansvar för hur andra politiska partier röstar. Men jag är ganska säker på att en allians i regeringsställning, om den skulle få igenom sin budget, skulle ha bättre förutsättningar än den nuvarande regeringen att hangtera de stora samhällsutmaningarna.

Men då förutsätter du ju att Sverigedemokraterna finns där som ett stödparti?

– Sverigedemokraterna finns där och vad de gör står i stjärnorna någonstans.

Muf:s ordförande tror att en alliansregering skulle kunna få med sig Socialdemokraterna och Miljöpartiet på delar av en borgerlig ekonomisk politik. Samtidigt avvisar Törnblom alla tankar på ett samarbete med Sverigedemokraterna som borgerliga partier har med liknande partier i andra nordiska länder. Inte heller ett "informationsutbyte" med SD som ska ske i Gävle kommun där de borgerliga nyligen tagit makten från de rödgröna är tänkbart.

– Jag avskyr Sverigedemokraterna. Jag tycker inte att Moderaterna ska samarbeta med dem. Men det viktigaste är att politiken återgår till att handla om sakförslag, säger Rasmus Törnblom.

Han tycker i likhet med interna kritiker i riksdagsgruppen som ledamoten Finn Bengtsson, som ledde det borgerliga upproret mot Decemberöverenskommelsen, att M-ledningen borde göra allt den kan för att försöka fälla den rödgröna regeringen så snart som möjligt.

– Sedan kanske Sverigedemokraterna inte väljer att rösta på en gemensam alliansbudget. Men då kan i alla fall allianspartierna sova got om nätterna och känna att vi gjorde allt vi kunde, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.