Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Mututredare i kontakt med Kommunal

Foto: Alexander Mahmoud

Polis och åklagare har kontaktat Kommunal med anledning av mututredningen.

Samtidigt förnekar Annelie Nordström att hon har ett vänskapsförhållande med utrikesminister Margot Wallström, som fick ett hyreskontrakt av förbundet.

– Vi har inga relationer över huvud taget, säger Nordström.

Riksenheten mot korruption beslutade för några dagar sedan att inleda en förundersökning med anledning av Kommunals lägenhetsaffär med utrikesminister Margot Wallström (S). Enligt Wallströms advokat Tomas Nilsson rör det sig dock inte om något brott.

– Om det i stället finns ett vänskapsförhållande, som är skälet till att man har kommit i kontakt med varandra, då föreligger inget mutbrott sade advokat Tomas Nilsson till TT i går.

Men Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström vill inte kännas vid något vänskapsförhållande med Wallström.

– Jag har känt till Margot Wallström sedan 80-talet. Vi kanske totalt har träffats 20 gånger under våra liv. Vi har inte umgåtts.

I en intervju med DN kommenterar Nordström regeringens och Socialdemokraternas politiska skada med att ”det är deras bekymmer”.

Annelie Nordström svarar nej på TT:s fråga om hon kontaktats av åklagare eller polis sedan förundersökningen inleddes. Men enligt Jesper Pettersson, pressekreterare vid Kommunal, har förbundet haft kontakt med utredarna.

– Vi har blivit kontaktade av polis och åklagare. Men i övrigt kommer vi inte att kommentera det, säger han.

Efter en serie avslöjanden om fackförbundet meddelade i går Kommunals ordförande Annelie Nordström att hon avgår i maj. Förbundsstyrelsen har beslutat att en "otidsenlig kultur" ska städas ut och att organisationen ska ses över.

Tycker du att förbundsstyrelsen och ledningen borde göra som du?

– Alla platser är till förfogande vid kongressen. Så är det alltid. Så våra medlemmar kommer att ha ständiga möjligheter att välja en helt ny ledning vid kongressen i vår om de så önskar.

När Nordström tillträdde var avsikten att stanna i två mandatperioder. Det skulle innebära att hon hade lämnat Kommunal i maj oavsett.

– Men för ungefär för ett år sedan lite drygt så började folk försöka påverka mig så att jag skulle ändra det där ställningstagandet och vara kvar en period till. Och det har jag tackat ja till för ett tag sedan, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.