Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

M–veteran: Alliansen kommer att luckras upp

Anders Björck.
Anders Björck. Foto: Maja Suslin/TT

Nu riktar ännu en erfaren Moderat kritik mot decemberöverenskommelsen. Tidigare försvarsminister Anders Björck varnar för att uppgörelsen kan få Alliansen att spricka – och för ett fortsatt kaos i svensk politik.

– I stället för ett nyval får vi en nålsticksriksdag där man kommer försöka fälla regeringen i småfrågor, och det finns hundratals områden som inte är relaterade till budgeten. Det blir hela havet stormar, säger Anders Björck.

Efter julhelgen meddelade regeringspartierna och allianspartierna att det inte blir något extraval. Därmed skulle regeringskrisen vara undanröjd och höstens kaos och käbbel i rikspolitiken var avslutad. Men liksom Anders Björck är det långt ifrån alla som är nöjda med uppgörelsen. I synnerhet inom Moderaterna har det riktats hård kritik mot såväl den tillträdande partiledaren Anna Kinberg Batra som innehållet i decemberöverenskommelsen.

Den tidigare moderatledaren Ulf Adelsohn kallar den för ”en villkorslös kapitulation”. Tidigare kulturministern Cecilia Stegö Chilò (M) anser att uppgörelsen är ett hastverk och på DN Debatt gick Mikael Odenberg, tidigare M-gruppledare i riksdagen, till frontalangrepp och menade att uppgörelsen var ”ett demokratiskt och parlamentariskt nederlag”. Andra har kallat uppgörelsen för ”ett fiasko”, ”svek” och ”förräderi”.

Anders Björck ifrågasätter uppgörelsen av både politiska som konstitutionella skäl. I det senare menar han att det inte går att binda riksdagsmän med direktiv om hur de ska rösta.

– Det finns inga bundna mandat. Man får rösta som man vill, och det har vi många exempel på, säger han.

I motsats till många andra menar Björck att blockpolitiken nu kommer luckras upp i stället för att cementeras efter uppgörelsen, vilket kommer att splittra Alliansen.

– Finns inte kittet som en gemensam budget utgör, och om man inte får rösta på den budgeten, försvinner motivationen. Då är jag rädd för att allianspartierna börjar lägga egna budgetförslag och det är början till slutet, säger han.

I förlängningen kommer uppgörelsen stärka Socialdemokraternas ställning, och även Sverigedemokraterna. Men Björck tror inte att den kommer hålla fram till 2022.

– Den kommer att krascha långt innan dess, helt enkelt på grund av trycket inifrån partierna, att man vill profilera sig. Oppositionen kan inte lägga sig helt platt, då har man kapitulerat, säger han.

Att Alliansen inte tog chansen i ett nyval utan i stället valde att rädda kvar den rödgröna regeringen tror Anders Björck dels är en förlängning på avgående partiledaren Fredrik Reinfeldts politik, och dels att man inte trodde man kunde vinna valet med en ny och oprövad M-ledare. Man ville inte riskera ett nederlag helt enkelt.

En missbedömning, enligt Anders Björck

– Här hade Anna Kinberg Batra haft chansen att bli Sveriges första kvinnliga statsminister men hon tog den inte. Det hinner hända mycket i en valrörelse och det hade varit en bra start för henne att få ett avstamp även om man inte hade vunnit.

I helgen håller Moderaterna stämma där Anna Kinberg Batra väntas väljas till ny partiledare. Den beska interna kritiken har inte skadat hennes ställning, menar Björck, som välkomnar ett öppet debattklimat.

– Moderaterna får inte bli ett toppstyrt parti och det är bra att debatten kommer upp nu annars hade vi fått den i en valrörelse. Det har kokat i Moderaterna länge, och nu har locket slitits av. Men jag tror det blir en lugn stämma, säger han.

Överenskommelsen

Syftet med den blocköverskridande decemberöverenskommelsen är att det blir möjligt för en regering i minoritet att regera.

Bland annat ska den statsministerkandidat som samlar stöd från den partikonstellation som är större än alla andra tänkbara regeringskonstellationer släppas fram och en minoritetsregering ska få igenom sin budget.

Överenskommelsen tillämpas för första gången i samband med att regeringen i april 2015 lägger fram vårpropositionen.

Överenskommelsen gäller till och med valdagen år 2022.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.