Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Myndighet för psykologiskt försvar inrättas

Other: Alexander Mahmoud

Regeringen ska inrätta en myndighet för det psykologiska försvaret.

Statsminister Stefan Löfven lovar också åtgärder för att skydda valet från påverkan.

– Bara svenska väljare ska få avgöra utgången i det svenska valet, säger Löfven i sitt tal på Folk och försvars rikskonferens i Sälen.

– Så till den eller dem som överväger att försöka påverka valutgången i vårt land: Håll er borta.

Löfven lovar en ”rad ytterligare åtgärder” för att stå emot påverkansoperationer. Valmyndigheten stärker sitt säkerhetsarbete och höjer beredskapen. MSB, Säpo och polisen gör de risk- och sårbarhetsanalyser som krävs, uppger Löfven.

Han ska också under våren ha möte med partiledarna om hur partierna kan stärka sin motståndskraft mot påverkan.

Statsministern lovar även att inrätta en ny myndighet för det psykologiska försvaret.

– Ett modernt totalförsvar måste kunna freda sig mot yttre påverkan mot det demokratiska samhället, säger Löfven.

Han uppger att ett psykologiskt försvar handlar om att säkerställa befolkningens försvarsvilja i fred och motståndsvilja i krig. Saklig information ska snabbt kunna förmedlas, även under störda förhållandet, står det i talet.

Försvarsberedningen, där alla partier ingår, har föreslagit att man bör utreda att inrätta en myndighet med ansvar för att utveckla och koordinera det psykologiska försvaret.

– Regeringens besked är att en sådan myndighet ska inrättas och vi går omedelbart vidare med det arbetet, säger Löfven, enligt det skrivna talet.

Han ser en uppenbar risk för att utomstående vill blanda sig i hur vi fattar våra beslut i Sverige.

Även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg talade på Folk och försvar. Han slog fast att försvarsalliansen är emot FN-konventionen om kärnvapenförbud. Den svenska regeringen är splittrad i frågan om att skriva på konventionen.

Stoltenberg säger att Nato är för en värld utan kärnvapen och för nedrustning. Men det kan inte uppnås genom FN-konventionen som innebär ett förbud.

– För att uppnå en värld utan kärnvapen går vägen via ömsedig nedrustning, säger Stoltenberg och framhåller att konventionen inte garanterar någon sådan nedrustning, bland annat på grund av att den inte är knuten till fastslagna kontroller som kan säkra att verklig nedrustning sker.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.