Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 19:14 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/nationaldemokraterna-laggs-ned/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Nationaldemokraterna läggs ned

Det högerextrema partiet Nationaldemokraterna, som bildades av utbrytare ur Sverigedemokraterna (SD), läggs ned. Det meddelade partiledaren Marc Abramsson på partiets hemsida på onsdagen. Han uppmanar kvarvarande sympatisörer att lägga sin röst på SD i höstens val.

Nationaldemokraterna bildades 2001 av sverigedemokrater i framför allt Stockholmsområdet som var missnöjda med det man beskrev som en ”liberalisering” av SD. Nationaldemokraterna har stått för nationalism på etnisk grund och velat tvinga de flesta invandrare att lämna Sverige, medan Sverigedemokraterna definierar "svenskhet" på kulturell grund och vill kraftigt minskad invandringen.

Partierna tävlade om rösterna på den yttersta högerkanten fram till valet 2010. Närmast var Nationaldemokraterna i EU-valet 2004 när partiet fick 7.209 röster mot SD:s 28.303. I valet 2010 fick Nationaldemokraterna två kommunala mandat i Södertälje och ett i Nykvarn.

Efter SD:s framgång i riksdagsvalet 2010 har Nationaldemokraterna fört en alltmer tynande tillvaro. I ett avskedsbrev uppmanar Marc Abramsson sina sympatisörer att rösta på de forna meningsmotståndarna i SD.

”Jag avser själv rösta på Sverigedemokraterna i detta val och kryssa personer jag känner och vet är genuina nationalister och Sverigevänner”, skriver han.

Han uppmanar de som ”söker ett utlopp för aktivism” att verka i organisationen Nordisk ungdom, som han menar vill stärka Sverigedemokraternas nationalistiska högerfalang. Nordisk ungdom har bland annat gjort sig känd för att ha gjort motstånd mot ett moskébygge på Hisingen i Göteborg och kastat en tårta i ansiktet på den kvinna kastade en tårta i ansiktet på SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Högerfalangen i SD utgörs bland annat av SD:s ungdomsförbund SDU och dess ordförande Gustav Kasselstrand som haft olika konflikter med SD-ledningen, senast om kopplingen till högerextrema partier i Europa. Kasselstrand avvisar i samtal med DN alla kopplingar till Nationaldemokraterna.

Nationaldemokraternas tidning Nationell idag som får statligt presstöd ska fortsätta att utkomma. Den ska övergå till en ”obunden sverigedemokratisk position och har fått uppstärkning av flera personer som väl får beskrivas som tillhörande SD-sfärens mer nationalistiska högerflygel”, skriver Marc Abramsson.

Sedan tidigare är det känt att det nazistiska Svenskarnas parti ställer upp på 30–40 orter i höstens val. Det är, enligt historikern Heléne Lööf, den största mobiliseringen i Sverige av ett parti med fascistisk eller nazistisk inriktning sedan andra världskriget.

DN har förgäves sökt Marc Abramsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.