Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 07:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/natoavtalet-skjuts-upp-ett-ar/

SVENSK POLITIK

Natoavtalet skjuts upp ett år

Det svenska värdlandsavtalet med Nato ser ut att skjutas upp ett år. Sverigedemokraterna gör gemensam sak med Vänsterpartiet och yrkar på en så kallad vilandeförklaring i riksdagen.

– Värdlandsavtalet riskerar urholka omvärldens förtroende för vår alliansfrihet. Vi kommer rösta för en vilandeförklaring av ärendet, säger Mikael Jansson (SD), riksdagsledamot och ledamot i försvarsutskottet, till TT.

SD och V kommer att begära en vilandeförklaring, som är ett minoritetsskydd reglerat i regeringsformen. En vilandeförklaring går igenom om inte fem sjättedelar av riksdagsledamöterna röstar emot det.

SD och V har 48 respektive 21 platser av riksdagens 349, vilket alltså räcker för att skjuta upp värdlandsavtalet, som förutsätter ändringar i svenska lagar.

Hur känns det för er att agera ihop med V?

– Det har ingen betydelse. Har Vänsterpartiet bra förslag är det oproblematiskt för oss, svarar Mikael Jansson.

Vad vinner ni på att senarelägga riksdagsbeslutet?

– Det finns en stor oro inom Socialdemokraterna vi hoppas ju att den minoriteten som debatterar mot avtalet ska få fäste i deras riksdagsgrupp.

Mikael Jansson säger sig ha svårt att förstå hur försvarsminister Peter Hultqvist (S) resonerar:

– Han är väldigt tydlig med ett nej till svenskt medlemskap i Nato, men samtidigt är han beredd att ingå en lång rad avtal som för oss väldigt nära Nato och som måste förändra synen på hur andra länder ser på oss, säger han och exemplifierar med Rysslands krigsplanering:

– Vår alliansfrihet blir helt klart bli mindre trovärdig med det här avtalet.

V motiverar sitt ställningstagande med att de grundlagsförändringar som värdlandsavtalet kräver riskerar att inskränka grundläggande fri- och rättigheter.

Peter Hultqvist ger inga kommentarer om V:s och SD:s utspel.

– I och med att regeringen lämnar över det här till riksdagen, är det riksdagen som ansvarar för det, säger hans pressekreterare Marinette Nyh Radebo till TT.

Om vilandeförklaringen går igenom hamnar ärendet i riksdagens konstitutionsutskott.

– Då kommenterar man det inte från regeringens sida. Man ska inte lägga sig i det helt enkelt, säger Marinette Nyh Radebo.

En vilandeförklaring tvingades fram av V, MP och SD i riksdagen 2011 mot den kontroversiella lagen om datalagring.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt