Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Naturskyddsföreningen: ”V är bäst för miljön”

Vänsterpartiet har varit det bästa partiet för miljön under mandatperioden, enligt en utvärdering som Naturskyddsföreningen har gjort. Trots att MP har miljö- och klimatministerposterna får partiet dela andraplatsen med sin regeringspartner. 

– Isarna i Arktis bryr sig inte om hur många motioner man skriver och får avslagna i riksdagen, säger MP:s språkrör Gustav Fridolin om utvärderingen. 

Det är på DN Debatt Naturskyddsföreningen presenterar sin utvärdering ”Ny fart i miljöpolitiken”. Den visar bland annat att tempot i miljöpolitik har ökat jämfört med den förra mandatperioden. 

Inför valet 2014 framförde Naturskyddsföreningen 18 förslag, som spände över hela det miljöpolitiska fältet. Utvärderingen visar nu att fem av dessa förslag har genomförts under mandatperioden och att åtta delvis har genomförts. 

”Det ser alltså betydligt ljusare ut än för fyra år sedan, och flera partier har höjt sina miljöambitioner”, skriver föreningen. 

Det parti som har ställt sig bakom 16 av Naturskyddsföreningens förslag under mandatperioden är Vänsterpartiet. Medan Miljöpartiet, som har en profilerad miljöpolitik, delar andraplatsen med Socialdemokraterna.  

Läs mer: Misstag att stänga oss ute – har försvagat miljöpolitiken 

Under mandatperioden har MP lagt förslag för att genomföra endast fem av 18 Naturskyddsföreningens förslag – trots att partiet innehaft miljö- och klimatministerposterna i regeringen, skriver Naturskyddsföreningen. 

”Glappet mellan ambition och genomförande kan förklaras av att regeringspartnern Socialdemokraterna har haft lägre miljöambitioner – de ställde sig 2014 bakom sju av våra förslag”, skriver Naturskyddsföreningen. 

En annan förklaring, som hänvisas i inlägget, är att regeringen styr i minoritet. MP får dock pluspoäng för att drivit miljöpolitiken framåt inom ytterligare elva områden.

KD som inte har profilerat sig i miljöpolitik får dock samma betyg som Centerpartiet. 

”Centerpartiet är tydligt miljöprofilerat, och engagerat i klimat- och kemikaliepolitiken, men saknar i stora stycken en politik för skydd av naturen”, står det i DN Debatt.

Liberalerna hamnar ensam på fjärde plats med Moderaterna tätt efter. Enligt Naturskyddsföreningen är M det borgerliga partiet som visat lägst miljöambitioner i riksdagsarbetet. 

SD ställde sig inte bakom några av Naturskyddsföreningens förslag 2014 och hamnar alltså i botten. 

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin (MP) menar att utvärderingen inte nödvändigtvis visar vilket parti som är det bästa för miljön. 

– Isarna i Arktis bryr sig inte om hur många motioner man skriver och får avslagna i riksdagen, säger han. 

Han menar vidare att det är innehållet i den förda politiken, och vad man substantiellt har genomfört som är det viktiga. 

– För fyra år sedan hette motsvarande utvärdering från Naturskyddsföreningen ”Fyra förlorade år för miljön”. Nu, när vi har suttit i regeringen heter den ”Ny fart i miljöpolitiken”. 

Gustav Fridolin hänvisar också till att de fem genomförda förslagen – och ytterligare åtta som delvis har genomförts – av de totalt 18 förslag som Naturskyddsföreningen hänvisar till i många fall har blivit verklighet trots motstånd i riksdagen. 

– Dem har vi lyckats genomdriva med motstånd från de stora partierna, säger han och syftar bland annat på Socialdemokraterna och Moderaterna. 

Läs mer:

DN Debatt. ”Mandatperiodens bästa parti för miljön är Vänsterpartiet” 

Så gjordes utvärderingen

Partiernas agerande i riksdagen under mandatperioden har jämförts med deras enkätsvar från 2014 om 18 förslag från Naturskyddsföreningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.