Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Nazistattack på Åkesson under partiledardebatt

06:22. Statsminister Stefan Löfven gick till angrepp mot Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson under riksdagsdebatten.

När Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson pratade om massinvandringens problem på torsdagens partiledardebatt gick statsminister Stefan Löfven (S) till angrepp på partiets nazistiska förflutna.

– Hakkors och heilande. Det var gamla råbarkade nazister ditt parti var mest känt för när du gick med. Vad lockade dig till det partiet, frågade Löfven.

Det var efter Jimmie Åkessons anförande om regeringens invandringspolitik som statsministern gick till attack. Åkesson hade då anklagat regeringen för att inte se vad som försiggår utanför riksdagens murar.

– Det finns ett parti som för den stora massans åsikt i den här frågan, det är vi, sa SD-ledaren.

Stefan Löfven (S) svarade med en lång replik som beskrev Sverigedemokraternas rötter i nazismen och tog upp exempel på hur företrädare tidigare hade viftat med flaggor med hakkors och att en sympatisör gripits med handgranat nära Gudrun Schyman.

Jimmie Åkesson menade att Stefan Löfvens inlägg avslöjade att han var ny inom politiken och att SD lagt sådant beteende bakom sig.

– Kan Stefan Löfven inte se hur partiet jag gick med i har förändrats måste Stefan Löfven vara fullkomligt blind, sade Jimmie Åkesson och pekade på att även Socialdemokraterna har en mörk historia med tvångssteriliseringar och rasbiologisk forskning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.