Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Nedgång för S följer bred europeisk trend

Näringsminister Mikael Damberg och finansminister Magdalena Andersson.
Näringsminister Mikael Damberg och finansminister Magdalena Andersson. Foto: Jonas Eng

I ett svenskt perspektiv är 24 procent katastrofsiffror för Socialdemokraterna. Blickar man ut i Europa är det numera ett normalläge.

– De svenska Socialdemokraterna har bibehållit sin starka ställning längre än många andra liknande partier, säger statsvetaren Göran von Sydow. 

VAL 2018

Socialdemokraternas väljarstöd har sjunkit till en historiskt låg nivå inför årets val, enligt DN/Ipsos majmätning. Därmed faller det svenska S-partiet in i en bred europeisk trend, enligt statsvetaren Göran von Sydow, verksam vid institutet för europapolitiska studier Sieps.

– Det här motsvarar ungefär den nivå där socialdemokraterna i Tyskland, Österrike, Norge och Danmark ligger, länder där det också har funnits en stark klassisk socialdemokrati, säger han.

Göran von Sydow ser flera gemensamma faktorer som försvagar socialdemokratiska partier. Klasstrukturerna har förändrats så att breda väljarkoalitioner med arbetare och medelklass inte låter sig byggas på samma sätt. Väljarna blir också rörligare och mindre lojala med enskilda partier, något som enligt Göran von Sydow drabbar alla större partier, även konservativa.

– Väljarna sprider ut sina röster mer och det leder till ett fragmentariserat partilandskap. Även här blir Sverige mer likt andra länder, säger Göran von Sydow.

Till det kommer att nya frågor fått större betydelse: öppenhet kontra slutenhet, den egna nationen kontra EU, frihetliga synsätt kontra auktoritära. Det är särskilt svårhanterligt för socialdemokratin, menar Göran von Sydow.

– Det skapar splittring inom partierna som därmed får problem med att hitta sin roll i politiken. 

I nordvästra Europa är det framför allt högernationalistiska partier som utmanar socialdemokratin, exempelvis SD i Sverige. I södra Europa kommer utmaningen snarare från vänster, påpekar Göran von Sydow, med Syriza i Grekland och Podemos i Spanien. Labour i Storbritannien går mot strömmen men där är omständigheterna annorlunda med ett annat valsystem och Brexitfrågan som avgjordes i en folkomröstning.

Ewa Stenberg: Mardrömmen är sann, Löfven

 

Så gjordes undersökningen

Ipsos har den 10-21 maj intervjuat 1.818 röstberättigade väljare. 804 intervjuer gjordes på telefon med ett slumpmässigt urval. 1014 intervjuer gjordes digitalt med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Frågan som ställdes var: ”Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på?” För mer information om metod, urval och bortfall, se ipsos.se eller kontakta opinionschef David Ahlin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.