Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 12:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/niklas-ekdal-illusionen-om-var-beredskap-har-gatt-upp-i-rok-igen/

SVENSK POLITIK

Niklas Ekdal: Illusionen om vår beredskap har gått upp i rök – igen

Bild 1 av 2 Grimstaskogen i Stockholm.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 2 av 2 Grimstaskogen i Stockhom.
Foto: Lisa Mattisson

Vår beredskap är god, deklarerade statsminister Per Albin Hansson på Skansen den 27 augusti 1939. Det var tyvärr inte sant. När Adolf Hitler och Josef Stalin satte Europa i brand var Sveriges militära beredskap botten.

Man skulle kunna tro att ett land lär sig läxor av sådana nära-döden-upplevelser. Till exempel att förbereda sig för det värsta innan det händer, och att inte snacka upp ett otillräckligt försvar.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.