Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Nord Stream 2 oroar regeringen

Energiminister Ibrahim Baylan (S).
Energiminister Ibrahim Baylan (S). Other: Anders Wiklund / TT

Den ryska gasledningen Nord Stream 2 som planeras i Östersjön oroar regeringen. Det förklarade energiminister Ibrahim Baylan (S) när EU:s energiministrar möttes i Bryssel på måndagen.

– Sverige förväntar sig att kommissionen genomför en ingående granskning av hur projektet överensstämmer med gällande EU-lagstiftning och Energiunionens målsättningar samt återrapporterar till medlemsstaterna innan EU enas om en gemensam linje om gasledningens framtid, sade Baylan enligt en skriftlig kommentar till DN.

Denna upprepning av den svenska positionen från vad statsminister Stefan Löfven sade på EU-toppmötet i oktober hade inte kommit utan påtryckningar från borgerliga i riksdagens näringsutskott, hävdar Liberalerna.

– Jag tolkar det som att regeringen ligger för lågt. De måste öka tempot i den här frågan, säger Maria Weimer (L), energipolitisk talesperson.

På måndagen kom också besked om att utrikesminister Margot Wallström (S) den 13 december ska informera Gotlands regionstyrelse och kommunfullmäktiges ordförande i Karlshamn om "säkerhetspolitiska frågor" inför behandlingen av ansökningar från gasledningsbolaget om att få använda sig av hamnarna där.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.