Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Nordiska motståndsrörelsen ansöker om plats på Almedalen 2018

Medlemmar i Nordiska Motståndsrörelsen skriker ”hell seger” och ”krossa homo lobbyn” när marschen för mångfald passerar deras tält.
Medlemmar i Nordiska Motståndsrörelsen skriker ”hell seger” och ”krossa homo lobbyn” när marschen för mångfald passerar deras tält. Other: Roger Turesson

För andra året i rad ansöker den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) om en plats på politikerveckan i Almedalen. Förra året orsakade NMR:s närvaro i Almedalen stor uppståndelse, men att stoppa organisationens närvaro kan strida mot grundlagen, rapporterar Hela Gotland

I fredags kom Nordiska motståndsrörelsens ansökan in till Gotlands kommun om att få disponera offentlig platsmark under politikerveckan i Almedalen. 

Organisationen närvarade för första gången på evenemanget förra året, vilket följdes av stora debatter. 

Under förra sommaren gav tekniska nämnden teknikförvaltningen i uppdrag att se över möjligheten att ändra kriterierna för markupplåtelse, för att försvåra för antidemokratiska och våldsbejakande organisationer att få tillåtelse att disponera offentlig mark. 

Man kom då fram till att ett nekande grundat på åsikt strider mot grundlagen, men att det kan vara möjligt att använda den så kallade kommunala vetorätten.  

Läs även: Region Gotland säger nej till att hyra ut mark till NMR

I ett pressmeddelande som publicerades under söndagen säger Region Gotland att NMR:s ansökan hanteras av polisen. 

I samma pressmeddelande säger Tommy Gardell, ordförande i tekniska nämnden: 

- Facit från 2017 är att de störde den allmänna ordningen och utifrån det vill vi pröva om vi kan använda den kommunala vetorätten för att neka dem tillstånd. Ingen kan hindra dem från att vistas på Visbys gator och torg, men vi är fast beslutna att de inte ska få förstöra Almedalsveckan.

Men han menar samtidigt att det i dagsläget är svårt att hindra NMR från att närvara. 

- Den kommunala verktygslådan när det kommer till att hantera demokratins fiender är ganska tom. Jag hoppas att regering och riksdag vill se över möjligheterna att vässa lagstiftningen, säger Tommy Gardell.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.