Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Nordiska politiker föreslår dubbelt nordiskt medborgarskap

Carl Haglund, finländska Svenska folkpartiets ledare, tar strid med byråkratin i Nordens länder med sitt och nordiska kollegers förslag om ett dubbelt nordiskt medborgarskap.
Carl Haglund, finländska Svenska folkpartiets ledare, tar strid med byråkratin i Nordens länder med sitt och nordiska kollegers förslag om ett dubbelt nordiskt medborgarskap. Foto: Vesa Moilanen / Lehtikuva, AP

Trög byråkrati i de nordiska länderna utgör hinder när arbetsinvandrande nordbor ska etablera sig i annat nordiskt land än hemlandet. Ett automatiskt dubbelt medborgarskap kan vara lösningen, enligt sju nordiska politiker som lagt ett förslag till Nordiska rådet.

– Det här är en mycket konkret åtgärd. Det har blivit för mycket festtal i Nordensammanhang, säger finländske politikern Carl Haglund, ledare för Svenska folkpartiet och nyvald ordförande för Mittengruppen i Nordiska rådet, som samlar de nordiska centerpartierna, liberala, kristdemokratiska och gröna partierna.

I en intervju med svenskspråkiga Hufvudstadsbladet beskriver Haglund sitt och sex nordiska kollegers – bland dem svenska miljöpartisten Jan Lindholm – förslag som något som hundratusentals nordbor, med arbete i annat nordiskt hemland än det egna, väntat på länge, nämligen ett personnummer som fungerar i alla fem länderna.

Praktiska saker i vardagen, som att skaffa sig ett mobilabonnemang eller öppna ett bankkonto i annat nordiskt land, skulle förenklas betydligt.

I dag följer en slags rundgång när en person exempelvis söker få ett mobilabonnemang, vilket kräver personnummer i landet i fråga – och ett sådant får inte den som saknar fast adress, och en fast adress kräver ett hyreskontrakt, som man – igen – inte kan få utan personnummer.

– Det här och flera andra gränshinder kan avskaffas med en gång om vi får till stånd ett automatiskt nordiskt dubbelmedborgarskap, säger Haglund.

Carl Haglund står bakom förslaget, tillsammans med ålänningen Anders Eriksson, representant för partiet Ålands framtid, svensken Jan Lindholm, Miljöpartiet, finländaren Johanna Karimäki, De gröna, finländaren Katri Kulmuni, Centern, dansken Marcus Knuth, Venstre, och islänningen Róbert Marshall, Björt framtíð.

Nordiska rådet håller session i Reykjavik på Island under tre dagar med början på tisdag den 27 oktober.

Så fungerar rådet

Nordiska rådet är ett politiskt organ för samarbete mellan Nordens parlament och regeringar i frågor av gemensamt intresse. Det leds av ett presidium med högst 13 ledamöter.
Rådet har inga överstatliga befogenheter. Det tar initiativ och beslutar om rekommendationer och yttranden till Nordiska ministerrådet och till regeringarna.
Plenarförsamlingen är rådets högsta politiska organ. Sessionerna hålls i de nordiska huvudstäderna efter ett fastlagt rotationssystem.
Rådet har 87 medlemmar, valda av ländernas och de självstyrande områdenas parlament; Danmark (Danska riket) har 20, varav 2 är valda för Färöarna och 2 för Grönland; Finland 20, varav 2 är valda för Åland; Island 7 ledamöter, Norge 20 och Sverige 20 ledamöter.
Regeringsmedlemmar är ledamöter i rådet men saknar rösträtt.
Samebefolkningarna i Norge, Sverige och Finland har observationsstatus.
Nordiska rådet inrättades 1952, då med Danmark, Island, Norge och Sverige som medlemmar. Finland anslöt 1955.
De självstyrande områdena Färöarna och Åland fick 1970 egna representanter i rådet. Grönland fick samma status 1984.

Källa: Nationalencyklopedin

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.