Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 07:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/norska-ministerns-svar-till-ygeman-tar-inte-rad-fran-sverige/

Politik

Norska ministerns svar till Ygeman: ”Tar inte råd från Sverige”

Anders Ygeman. Foto: Alexander Mahmoud

Anders Ygemans svar på den norska statsministern Erna Solbergs uttalande om nynazister i Sverige och Norge och invit till samarbete får kritik av politiker i båda länderna.

– Vi tar inte några råd från Sverige, som har en dokumenterat mycket större nynazistisk miljö än Norge, säger norska äldre- och folkhälsoministern Sylvi Listhaug.

På en presskonferens i måndags sade Norges statsminister Erna Solberg att hon vill se ett nordiskt samarbete mot extremism eftersom ”Nordiska motståndsrörelsen och nynazismen har förmodligen sitt fäste och är som bäst organiserade i Sverige”.

Uttalandet fick tidigare inrikesministern och nuvarande energi- och digitaliseringsministern Anders Ygeman att ta till orda på Twitter, där han skrev att ”regerar man med Fremskrittspartiet och har utnämnt Sylvi Listhaug till minister två gånger, så kanske man ska se sig själv i spegeln”.

På tisdagen utvecklade Ygeman sina tankar om Solberg för DN.

– Hon har ju två gånger valt att ta in Sylvi Listhaug som statsråd trots hennes uppmärksammade uttalanden om invandring och terrorism. Så jag menar att Norge har en hel del själv att göra, sade han och poängterade att Breivik var medlem i Fremskrittspartiet i flera år.

Sylvi Listhaug. Foto: Tore Meek/TT

Fremskrittspartisten Sylvi Listhaug lämnade i fjol sin post som justitie- och invandringsminister, efter att ha kritiserats för att ha anklagat Arbeiderpartiet för terroristvänlig säkerhetspolitik. I våras var hon dock tillbaka som statsråd, denna gång som äldre- och folkhälsominister.

Listhaug rekommenderar Ygeman att ”städa upp i sitt eget land” innan han instruerar Norge.

”Vi tar inte några råd från Sverige, som har en dokumenterat mycket större nynazistisk miljö än Norge”, säger hon i en skriftlig kommentar till DN.

Enligt Listhaug har Ygeman och andra svenska politiker stuckit huvudet i sanden när det gäller invandring och dess konsekvenser.

”Fremskrittspartiet har under många decennier säkerställt debatten i Norge om invandring och dess konsekvenser som svenska politiker har sopat under mattan”, säger hon i uttalandet.

Även bland svenska politiker har Ygemans utspel väckt kritik.

– När Norges statsminister räcker ut en hand för att samarbeta mot nynazismen är det allvarligt att det bemöts som en ”slap in the face” från en företrädare för den svenska regeringen, säger Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström.

Billström säger att man kan ha ”mycket synpunkter” på Fremskrittspartiet, men att det är ett demokratiskt valt parti.

– Det är ovärdigt att twittra på det sätt Ygeman gör, dels för att vi har ett intresse av att samarbeta mot nazismen, dels eftersom han uppenbarligen tycker att man kan jämställa NMR med Fremskrittspartiet.

När det gäller relationen mellan Sverige och Norge säger Billström att den borgerliga svenska regeringen erbjöd polisiär hjälp omedelbart i samband med attentaten på Utøya 2011, och att det är så man måste arbeta.

KD-ledaren Ebba Busch Thor skriver på Twitter att det Ygeman sagt är ”plumpt”. Hon tycker att det snarare är Sverige som i första hand bör ta tag i sitt problem med nynazism:

”Plumpt och pinsamt av @Ygeman. Om svenska nazister åker till Norge och sprider sitt hat skyller man inte ifrån sig, man tar det på allvar och gör vad man kan för att städa framför egen dörr.”

https://twitter.com/BuschEbba/status/1161228849046327296?s=20

– I stället för att ta nazismen i Norden på allvar väljer Anders Ygeman, bara några dagar efter ett tragiskt terrordåd, att göra billiga politiska poänger genom att nästintill likställa ett av partierna i Norges regering med våldsbejakande nazister, skriver Busch Thor i en kommentar till DN.