Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Nu väntar öppen strid inom Centerpartiet

Ett öppet bråk mellan två falanger i Centerpartiet väntas på extrastämman i mars. Riksdagsledamoten Fredrick Federley säger till DN att han tänker ta strid för det nya idéprogrammet. Samtidigt förbereder hans kritiker ett motförslag som på flera punkter kraftigt avviker från idéprogramsgruppens förslag.

– Jag kommer att ta strid för vissa värden. Det har jag alltid gjort. Det kommer jag att göra den här gången också, säger Fredrick Federley.

Han har varit ledamot i idéprogramsgruppen och sitter dessutom i partistyrelsen som den 15 februari ska ta ställning till vilka omformuleringar som ska göras.

Med omformuleringar hoppas partiledaren Annie Lööf kunna dämpa kritiken mot kontroversiella förslag om månggifte, ändrad arvsrätt, fri invandring och slopad skolplikt. Även betoningen på individens frihet har fått kritikerna att känna sig vilsna.

Men Fredrick Federley tror inte att extrastämman kommer att godkänna partistyrelsens förslag, utan att det blir strid inför öppen ridå.

– Striden kommer att fortsätta in på stämman. Så blir det, säger han.

Federley vill vänta till efter den 5 februari – när remissvaren ska vara inlämnade – innan han preciserar vilka formuleringar han tänker slåss för.

Fredrick Federley, som just nu är föräldraledig från riksdagen, ses internt av många som en symbol för det som kallas ”Stureplanscentern” med starka nyliberala drag. Den stämpeln värjer han sig mot och säger att han själv kallar sig liberal.

Samtidigt varnade riksdagskollegan Kerstin Lundgren på DN Debatt i går för att det idéprogramsförslag som Federley står bakom kan ”omforma Sverige till ett mer socialdarwinistiskt samhälle med maximal frihet för marknaden”.

Innan hon skrev debattartikeln stod hon i kontakt med Gösta Gustavsson, ordförande i centerdistriktet Östergötland, som just nu fungerar som samlande kraft för de mer social-liberala strömningarna i partiet. På distriktets hemsida finns ett motförslag till idéprogram som på flera punkter avviker kraftigt mot idéprogramgruppens förslag.

– För mig är det viktigt att vi har en stat som klarar av att hålla samman Sverige. Det är viktigt att vi har en stat som åtminstone säkrar likvärdiga förutsättningar i hela landet, säger Kerstin Lundgren.

Starkast reagerar hon på en formulering i förslaget till idéprogram om att ”staten bör vara så liten som möjligt”.

– Om man har som mål att hålla ned ansvaret för staten går vi i riktning mot ett samhälle för de starka, säger Kerstin Lundgren.

Fredrick Federley medger att ”det är en hård formulering”. Men han anser att Kerstin Lundgrens tal om behovet en stark stat går tvärs emot ett av Centerpartiets kärnvärden: decentralisering.

– Det har jag inte hört någon annan uttrycka, säger han.

Det nya idéprogrammet ska beslutas på extrastämman i Upplands Väsby den 22–24 mars.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.