Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ny mätning kan påverka SD inför budgetomröstning

SD:s Mattias Karlsson.
SD:s Mattias Karlsson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Skillnaden mellan de politiska blocken är nu bara 1,6 procentenheter, den minsta på tre år, visar en färsk Sifomätning. I valet för drygt två månader sedan var gapet 4,2. Mätningen kan påverka hur SD ställer sig till att fälla regeringens budget.

Nu får de rödgröna partierna tillsammans 42,7 procent mot 41,1 procent för de fyra oppositionspartierna i Alliansen. Sverigedemokraterna minskar till 12,1 procent, vilket översatt till valresultat skulle ge partiet en fortsatt vågmästarroll.

Sverigedemokraternas företrädare har sagt att man kan tänka sig att fälla regeringens budget. Hur det skulle gå för SD vid ett eventuellt nyval väger tungt för hur partiet agerar i omröstningen i december, anser statsvetaren Andrej Kokkonen vid Göteborgs universitet.

– Sedan måste man ha organisationen med sig. Det verkar som att gräsrötterna vill att man ska rösta nej till budgeten. Det är inte detsamma som att man ska göra det, med tanke på att det är ett toppstyrt parti, utan det är nog ett beslut som tas i en mindre krets, säger Kokkonen till Göteborgs-Posten, som liksom Svenska Dagbladet publicerar mätningen.

För den rödgröna S–MP-regeringen är bilden splittrad. Socialdemokraterna backar jämfört med valresultatet och får 28,4 procent, vilket dock är en ökning jämfört med oktobermätningen.

–Vad man kan säga om S är att de är signifikant lägre än valresultatet, säger Toivo Sjörén, analyschef på Sifo, till G-P.

Miljöpartiet ökar jämfört med valet och får 8,4 procent, men minskar jämfört med oktober. Vänsterpartiet backar till 5,9 procent, vilket är något bättre än valresultatet men sämre än i oktobermätningen.

På den borgerliga sidan ökar Moderaterna till 25,6 procent medan Centerpartiet ligger still på 6,1 och Folkpartiet ökar till 5,5 procent. Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren och får 3,9 procent.

Toivo Sjörén bedömer att läget för M är osäkert.

– Fredrik Reinfeldt och Anders Borg är borta. På det sättet säger de här siffrorna ganska lite.

De flesta nya M-sympatisörer kommer dessutom från personer som inte röstade i valet i september.

– Det kan vara ett sätt för väljare att protestera, att de lägger sig i soffan, säger Sjörén till tidningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.