Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ny-satsning-sa-ska-sjukskoterskor-lockas-gora-karriar/

Politik

Ny satsning – så ska sjuksköterskor lockas göra karriär

Foto: Emma Eriksson

100 miljoner kronor per år satsas på karriärtjänster för specialistsjuksköterskor. Pengarna finns med i höstbudgeten och tanken är att fler ska satsa på att specialisera sig.

– Lönespridningen är alldeles för låg, utbildning lönar sig inte, säger C-ledaren Annie Lööf.

Centerpartiet har tidigare föreslagit att 400 miljoner om året skulle satsas på nya karriärtjänster för specialistsjuksköterskor. Det skulle räcka till 5.000 kronor extra i månaden för 5.000 sjuksköterskor.

Efter förhandlingar med regeringen avsätts nu en lägre summa för detta ändamål, 100 miljoner kronor per år, i årets höstbudget.

– Det här är ett första steg och det kommer inte att räcka. Det kommer att krävas en påbyggnad. Staten behöver ta ett nationellt ansvar när vi ser att andelen specialistsjuksköterskor sjunker, säger C-ledaren Annie Lööf.

Satsningen på karriärtjänster finns med som en punkt i Januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centern och Liberalerna. Bakgrunden till förslaget är att andelen specialistsjuksköterskor minskat de senaste decennierna och att det på många håll råder arbetskraftsbrist. 

Foto: Henrik Montgomery/TT

Enligt Annie Lööf beror det bland annat på att lönespridningen är för låg mellan sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. Det gör att många tvekar att vidareutbilda sig.

– Man tjänar helt enkelt inte på det. Vi tycker att det är helt orimligt att det är en förlustaffär för vissa att vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska. Därför vill vi nu införa fler karriärvägar och karriärprogram för specialistsjuksköterskor med start från årsskiftet, säger Annie Lööf.

Exakt hur pengarna ska fördelas och vilka kategorier av specialistsjuksköterskor som kan räkna med ett lönelyft är fortfarande oklart. Pengarna kommer att finnas från årsskiftet men det blir upp till kommuner och regioner att bedöma vem som ska få vad.

– Detaljerna får vi återkomma till. Som jag ser det så handlar det om ett lönepåslag när man utbildat sig till specialistsjuksköterska. Men det finns många olika inriktningar, och där kan varje region välja inriktning man har störst behov av. Om en region har brist på specialistsjuksköterskor inom psykiatrin och barnmorskor så kan den regionen välja att lägga ett lönepåslag mot den inriktningen, säger Annie Lööf.

Ytterligare 100 miljoner kronor per år anslås i höstbudgeten för att stärka möjligheterna för betald vidareutbildning för sjuksköterskor. 

– Vi vill möjliggöra för fler att göra det här med lön. Inga jämförelser i övrigt, men när man gör specialistutbildning som läkare så gör man det under betald arbetstid. Många regioner har betald utbildning men inte alla och bara ett 30-tal kommuner, säger Annie Lööf.