Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ny skärpt asyllag klubbad

Foto: Jonas Lindkvist

Utanför riksdagshuset protesterade asylrörelsen med musik och dikter. Men när riksdagsledamöterna voterade fick de nya skärpta flyktingreglerna stor majoritet.

Förslagen splittrar båda blocken – och flera partier.

Förra hösten tvärvände Sverige på flyktingområdet. Tillfälliga uppehållstillstånd, hårdare regler för anhöriginvandring och id-kontroller på tågen över Öresund var några av de åtgärder som lades fram.

På tisdagen var det dags för riksdagen att votera om större delen av det omstridda paketet.

På Mynttorget nära riksdagshuset hade en stor skara demonstranter samlats för att protestera mot omläggningen av flyktingpolitiken. Till spoken word-poesi och tonerna av hiphop krävde aktivisterna att den nya politiken skulle förkastas.

– Vi ser redan konsekvensen av politiken som förs. Förmodligen kommer det att leda till att fler barn skjuts, säger Joar Forssell som målat sina armar röda.

Det var ett tufft men nödvändigt beslut.

Joar Forssell, som också är aktiv i Liberala ungdomsförbundet, hoppades att protesterna skulle leda till att lagen blir tillfällig.

– Om vi är många som står upp för humanismen så blir det svårare att permanenta det här, säger han.

I voteringen, ledd av riksdagens andre vice talman Björn Söder (SD), röstade 240 ledamöter från Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna för de nya reglerna. 45 ledamöter sade nej medan 30 stycken valde att avstå.

Bland nej-röstarna var de flesta från Centerpartiet och Vänsterpartiet. Men fyra miljöpartister, däribland den nyligen petade Carl Schlyter, röstade nej. Liberalernas Birgitta Ohlsson valde också att säga nej.

Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande i socialförsäkringsutskottet, var nöjd med att det blev en stabil majoritet för förslagen.

– Det var ett tufft men nödvändigt beslut. Det handlar om att vidta åtgärder så att vi inte hamnar i hösten 2015 igen samtidigt som vi måste öka trycket på Europa att göra mer, säger han.

De 30 ledamöter som avstod kom främst från Liberalerna och Kristdemokraterna. Centerpartiets Staffan Danielsson avstod i stället för att, som resten av sin grupp, rösta nej till förslagen.

Centerpartiets migrationspolitiske talesperson Johanna Jönsson är en av de i svensk politik som mest konsekvent har kritiserat den nya flyktingpolitiken. Hon tycker att sexpartiuppgörelsen från oktober, där C medverkade, var tillräcklig.

– Den här lagen träder i kraft 20 juli och kommer att drabba väldigt många människor. Familjer kommer att splittras. Det betyder att barn inte kommer att få leva med sina föräldrar.

Fakta

  • Inom kort införs en rad skärpningar av migrationspolitiken. Temporära uppehållstillstånd införs. 
  • Möjligheterna till anhöriginvandring inskränks kraftigt och försörjningskraven för anhöriga som kommer till Sverige höjs.
  • Den nya lagen innebär också att en flykting som har ett jobb ska kunna få permanent uppehållstillstånd. 
  • Lagen är temporär och ska gälla i tre år. När förslaget var ute på remiss fick det hård kritik av flertalet av remissinstanser.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.