Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 23:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ny-smallarattack-mot-jimmie-akesson-sd/

Politik

Ny smällarattack mot Jimmie Åkesson (SD)

Jimmie Åkesson vid ett tidigare tillfälle. Foto: Christine Olsson/TT

I samband med ett väljarmöte i Tranås på fredagen kastades en smällare mot SD-ledaren Jimmie Åkesson.

En liknande attack skedde under torsdagen i Mariestad – för det anklagar Jimmie Åkesson sina politiska motståndare.

– Jag ser det som ett utslag av den här polariseringen vi ser, som ett resultat av ett ganska hårt tonläge i retoriken, brunsmetning, säger Jimmie Åkesson (SD).

Under ett möte med väljare på fredagseftermiddagen kastades återigen en smällare mot SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Det stämmer att en ny bangerattack skedde för en stund sedan. Den här gången i Tranås. Det smällde precis intill folkhavet, en bit bort från Jimmie Åkesson. Jag förstår inte hur man tänker när man gör en sån här sak. Så otroligt dumt, säger Jimmie Åkessons stabschef Mikael Eriksson.

Jimmie Åkessons bil attackerades även i samband med ett möte med väljarna i Mariestad på torsdagen. Händelsen utreds som försök till misshandel och försök till våld mot tjänsteman. En minderårig person är misstänkt i det ärendet.

När DN möter SD-ledaren i Motala på fredagen, före attacken i Tranås, anklagar han motståndarnas hårda tonläge, framför allt Stefan Löfven och Annie Lööf, för det som hänt i Mariestad:

– Jag ser det som ett utslag av den här polariseringen vi ser, som ett resultat av ett ganska hårt tonläge i retoriken, brunsmetning. Stefan Löfven inte minst, Annie Lööf och de andra som nu går ut och kallar folk för extremister och bruna, säger han och fortsätter:

– Det gör att enskilda individer tar sig rätten att göra sådana här saker. Det är ett allmänt problem. Nu var det här lyckligtvis inte någon skada skedd. Vi hade hunnit sätta oss i bilen. Hade vi inte gjort det kunde det ha gått illa. Men någon anser sig ha rätten att göra en sådan sak. Det tror jag beror på det höga tonläget i debatten.

Du tycker inte att du själv har en del i det höga tonläget?

– Nej, det tycker jag inte. Jag tycker att jag oftast försöker hålla en balanserad ton. Sen svarar vi på angrepp och kanske har vi gjort det mer på senare tid än vad vi brukar göra. Vi brukar försöka låta Stefan Löfven och de andra komma med sina utfall och så brukar jag ignorera det. Men vi har slagit tillbaka litegrann på senare tid. Men det är fortfarande de som satt tonen. Jag tycker det är fel. Jag tycker att väljarna förtjänar bättre.

Polisen bekräftar att en smällare kastats i samband med SD-mötet i Tranås. 

– Någon eller några personer har använt sig av en typ av smällare eller banger i samband med ett politiskt möte på torget i Tranås. Ingen ska ha kommit till skada så att den fått lämna med ambulans, säger Monica Bergström, presstalesperson i polisregion Öst.

En polisanmälan om ringa misshandel alternativt misshandel av normalgraden kommer att upprättas, enligt polisen. Det är oklart vem eller vilka som är målsägande. Ingen är misstänkt eller gripen.