Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ny strid inom S

Striden om topposterna i S fortsätter, trots att frågan om partiledare och partisekreterare avgjorts. Men många tycker att det räcker med personer som ska bytas ut.

Socialdemokraternas valberedning träffas på nytt på torsdag. Den ska då diskutera partiets förtroende för personerna i partiets högsta ledning, det verkställande utskottet, VU. Synpunkter har samlats in från partidistrikten.

Enligt uppgift till TT vill man från flera håll byta ut fler i det "gamla gardet". Partiets gruppledare i riksdagen, Sven-Erik Österberg, tycker däremot att det är dags att lugna ner sig och sluta bolla med människor.

Österberg ligger själv illa till, liksom partiets ekonomisk politiske talesman Thomas Östros och Ylva Johansson, taleskvinna i arbetsmarknadsfrågor.

- Det är inte läge att putta ut kunnigt folk, säger Österberg.

Hans inställning delas av bland andra partidistrikten i Södermanland och Östergötland. De distrikten ser inte behov av några större förändringar. Det räcker, enligt dem, att hitta en efterträdare på den avgående partisekreteraren Ibrahim Baylans plats i VU.

Stockholms arbetarkommun vill gärna ha in sin egen ordförande Veronica Palm i VU. Men hon kan inte få den lediga platsen, eftersom det skulle innebära tre VU-ledamöter från Stockholms stad. Palm ställs därför mot stockholmaren Ylva Johansson.

I förlängningen handlar VU-posterna också om jobben som partiets talespersoner på olika politikområden. De utses av riksdagsgruppen och inte av nästa veckas kongress. De talespersoner som i dag sitter i VU, men som inte har partiets förtroende, måste sannolikt också lämna sina talespersonuppdrag.

Den blivande partiledaren Håkan Juholt dök på onsdagen upp tillsammans med Mona Sahlin inför ett beslut i riksdagen. Han fick frågan om talespersoner ska bytas ut.

- Vi har väldigt många duktiga och dugliga människor som varit med och vi har väldigt många dugliga som ännu inte fått chansen. Det kommer bli en härlig mix framöver, säger Juholt.

Två saker talar emot stora förändringar. Det kan öka bitterheten bland de som inte stödde Juholt som partiledare och det är svårt att hitta en ny kunnig och erfaren ekonomisk politisk talesperson.

Den förre närings- och kulturministern Leif Pagrotsky uppger att han inte är intresserad av jobbet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.