Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ny valrörelse tvingar fram kompromiss om Förbifarten

02:04. Stefan Löfven säger att S och MP går till val som två skilda partier, men kan sedan regeringssamarbeta igen – gärna med fler partier. Reporter: Mats J Larsson Fotograf: Daniel Nantell

Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer att gå till val med egna valmanifest. Samtidigt är MP berett att släppa frågan om Förbifart Stockholm i  den kommande valrörelsen.

Det blev stor uppmärksamhet i  torsdags när statsminister Stefan Löfven deklarerade att budgeten som S förhandlat fram med MP och V är ”överspelad”. Det öppnade för spekulationer om att S kan vara på väg att klippa banden med MP och satsa på andra samarbetspartner.

Men nu försäkrar båda parter att samarbetet ligger fast. Precis som inför valet i höstas har MP och S ambitionen att sitta i samma rege­ring om de får tillräckligt väljarstöd i extravalet den 22 mars.

– Vi har det här samarbetet med Miljöpartiet. Vi sitter i den här rege­ringen och jag har ingen avsikt att bryta det regeringssamarbetet. Politiken ligger fast, säger Stefan Löfven (S).

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner är inne på samma linje:

– Precis som i förra valrörelsen går vi till val som egna partier, men fortfarande med samma ambition att bilda en gemensam regering, säger han.

Både MP och S ska ta fram egna valmanifest inför extravalet. Enligt Anders Wallner kommer MP att ha samma valmanifest som senast.

– Vi ser inte framför oss att vi tillsammans med S ska ta fram ett gemensamt valmanifest. Vi har ett manifest som beslutats av våra medlemmar, säger Anders Wallner.

Socialdemokraterna kommer att bygga på sitt tidigare valmanifest men funderar, enligt uppgift till DN, på att krydda det med förslag som skulle underlätta framtida samarbete över blockgränsen.

– Hur valmanifestet ska se ut ska vi diskutera framgent, säger Stefan Löfven.

Samtidigt vill både S och MP städa undan några frågor som plågat samarbetet sedan regeringsbildningen. En sådan är motorvägs­bygget Förbifart Stockholm.

S och MP har kommit överens om att stoppa bygget tillfälligt för att lokalpolitikerna ska kunna fundera igenom projektet en gång till. Den borgerliga ledningen i Stockholms läns landsting har dock förklarat att man inte vill se några förändringar. Dessutom väntas riksdagen nästa vecka göra ett tillkännagivande om att bygget bör startas snarast möjligt.

Tidigare i veckan fastslog Stefan Löfven att regeringen kommer att följa riksdagens beslut och hantera ärendet ”pragmatiskt och skyndsamt”. Nu lutar även Miljöpartiet åt att släppa frågan.

– Processen följer den överenskommelse vi har och sen får man finna sig i resultatet av det som parterna har sagt. Det kommer säkert att finnas en besvikelse eller sorg om vi inte kommer längre, men samtidigt måste vi respektera de demokratiska instanserna och Sveriges riksdags beslut, säger Jonas Eriksson, MP-gruppledare i  riksdagen.

Även om S och MP fortsätter att vara överens kommer Stefan Löfven att behöva söka stöd från and­ra partier om han går segrande ur valstriden i mars. Löfven är öppen för ytterligare samarbete med till exempel Folkpartiet och Centerpartiet. Även en breddad regering kan bli aktuell.

– Jag utesluter inte det. Det kan vara samarbete i riksdagen, men det kan också ta sig andra former, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.