Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Nya klimatsatsningar i höstbudgeten

01:54. Satsningarna i den kommande budgeten på miljö och klimat är de största hittills enligt Stefan Löfven. Det blir investeringar på sammanlagt 12,9 miljarder kronor.

Regeringen gör i höstbudgeten vad man beskriver som ”den största investeringsbudgeten på klimat- och miljöområdet i Sveriges historia”. Supermiljöbilspremien fylls på med 700 miljoner kronor nästa år ytterligare 250 miljoner ska gå till stadsutveckling. Men en stor del av satsningarna är kända sedan tidigare.

– Vi tar ansvar för att möta klimatutmaningarna i stället för att sänka skatter och skära ner, sade statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens i regeringskansliet Rosenbad på tisdagen.

Deltog gjorde även finansminister Magdalena Andersson (S), vice statsminister Isabella Lövin (MP) och miljöminister Karolina Skog (MP) - en ministeruppställning som kan ses som en markering av den rödgröna regeringen några dagar efter att ledarna för Kina och USA den gångna helgen sagt att dras länder ska skriva under klimatavtalet i Paris.

– Vi gör en helt annan satsning än den tidigare regeringen, sade finansminister Magdalena Andersson (S) som visade en beräkning om att miljöbudgeten ökat med 73 procent jämfört med under den borgerliga regeringsperioden.

För 2017 handlar det om satsningar på klimat och miljö på drygt 1,8 miljarder kronor. Men då har regeringen inkluderat satsningar som redan presenterats:

Foto: DN100 miljoner kronor mer i bidrag som delas ut från det så kallade klimatklivet.

Foto: 500 miljoner kronor mer i bistånd till miljö och klimatområdet.

Foto: Valåret 2018 introduceras den så kallade utsläppsbroms som Miljöpartiet fick igenom när partiet tvingades gå med på en försäljning av Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet.

Den största ökningen som inte tidigare varit känd är den så kallade supermiljöbilspremien som fylls på med 700 miljoner kronor nästa år. Pengarna tog slut eftersom efterfrågan på bilar som drivs helt eller delvis av el varit större än väntat.

Dessutom ska stadsmiljöutveckling få ytterligare 250 miljoner kronor nästa år.

– Även cykelprojekt kommer det nu att söka pengar för, berättade miljöminister Karolina Skog.

och 200 miljoner kronor ytterligare ska gå till järnvägsunderhåll.

Klimatminister Isabella Lövin lovade på presskonferensen också att egenproducerad solenergi helt ska skattebefrias.

– Om man producerar och konsumerar solenergi inom samma fastighet ska man inte skatta för det, sade Isabella Lövin.

Finansminister Magdalena Andersson uttryckte sig något annorlunda: med EU-regler ska skatten sänkas ”så långt det är möjligt”.

Läs mer.Höstbudgeten

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.