Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Nya Löfven-strategin som ska lyfta S

Socialdemokraternas ledning vill tvinga fram anställning av långtidsarbetslösa vid offentliga upphandlingar. Jobben kommer att överordnas alla frågor om S vinner valet, avslöjar Stefan Löfven i en exklusiv DN-intervju.
 

I början av april samlas Socialdemokraterna för att klubba den politik som partiet ska driva inför valet 2014.

DN har tagit del av delar av det prioriteringsdokument som partistyrelsen vill att kongressombuden godkänner. För första gången innehåller dokumentet en portalparagraf, där ledningen slår fast att jobben är överordnade alla andra frågor.

”Full sysselsättning är vår övergripande politiska prioritering. Skapandet av fler jobb och aktiva insatser mot arbetslösheten går före allt annat. Jobben ska sättas främst i hela den ekonomiska politiken. Vi socialdemokrater ska vidta de åtgärder som krävs och söka de allianser som är nödvändiga för att bryta arbetslösheten och få fler människor i arbete”, lyder paragrafen.

Formuleringarna innebär att Socialdemokraterna i praktiken kommer att ha jobben som utgångspunkt för alla politiska förslag.

– Nu tar vi det här till kongressen, att om vi kommer till makten så ska sysselsättningen vara nyckelfrågan som vi ska starta med direkt. Det innebär att det politiska arbetet i regeringskansliet ska fokusera just på det, säger Stefan Löfven.

Om Socialdemokraterna vinner regeringsmakten i valet nästa år kommer Stefan Löfven att beordra statsråden att se över sina departements utgifter ur ett jobbperspektiv.

– Alla får gå igenom detta, exakt vad det kommer att innebära, det kan inte jag svara på nu. Men det kommer att bli en uppgift till alla att titta på hur vi skapar mer sysselsättning, säger Stefan Löfven.

”Vård, skola och omsorg” var det mantra Göran Persson brukade upprepa när ett val närmade sig. Stefan Löfven ser dock ingen risk med att ensidigt fokusera på jobbfrågan.

– Det finns ingen motsättning mellan en bra välfärd och jobb, snarare tvärtom. En bra välfärd bidrar till full sysselsättning och jobb är förutsättningen för en bra välfärd i framtiden. Det finns inget hokus pokus där, säger han.

Ett av de mer konkreta förslagen i prioriteringsdokumentet är att offentliga upphandlingar ska utnyttjas till att få arbetslösa i arbete. Ett villkor för att få ett offentligt kontrakt ska vara att en viss procent av de anställda ska komma från en särskild pool hos Arbetsförmedlingen med långtidsarbetslösa, funktionshindrade eller andra personer med speciella förutsättningar.

– Om man gör det systematiskt, då är det klart att det händer något. Det är inte den enda lösningen med stort L, men det är ett viktigt bidrag, säger Stefan Löfven.

Enligt S-förslaget ska myndigheterna åläggas att göra detta i regleringsbrevet. När det gäller kommuner och landsting är Stefan Löfven beredd att lagstifta.

– Lagen skulle inte innebära att alla ska göra den här typen av upphandlingar vid alla tillfällen. Det kan givetvis finnas upphandlingar där det inte passar. Men det ska prövas om det är möjligt att göra den här typen av upphandling, säger han.

I dag arbetar män mer än kvinnor. S-ledningen vill också att kongressen antar som mål att sysselsättningsgapet mellan kvinnor och män ska slutas. För att nå dit vill S-ledaren bland annat fokusera på arbetsmiljön i kvinnodominerade yrken.

Stefan Löfven trycker också på att många kvinnor bara arbetar deltid trots att de vill ha heltid.

– Händer det ingenting utesluter vi inte lagstiftning. Ofrivillig deltid är inte okej, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.