Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/nya-unga-valjare-pressar-c-att-bli-mer-liberalt/

Politik

Nya unga väljare pressar C att bli mer liberalt

Ida Alterå, ordförande för ungdomsförbundet CUF. Foto: Privat

KARLSTAD. Januariavtalet har ökat stödet för C bland unga, enligt DN/Ipsos. Med en ny väljarbas ökar kraven på att leva upp till partiets liberala principer, anser ungdomsförbundet. Därför driver man frågor som ett tredje juridiskt kön och nya regler för regnbågsfamiljer.

– Det rör sig i den riktningen, säger ordföranden Ida Alterå.

I DN/Ipsos septembermätning var stödet för Centern närapå dubbelt så stort bland väljare mellan 18 och 29 år som i befolkningen som helhet. Partiet har tydligt stärkt sin ställning bland unga under året som gått.

– Det är en tydlig ökning och den börjar efter att januariavtalet blivit klart, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.

Det handlar om en uppgång från i snitt 10 procent av väljarstödet månaderna kring årskiftet, till ett snitt runt 14 i de senaste mätningarna. 

Läs mer: Så går det för Centern i opinionen 

Det här är en utveckling som måste ge tydligt avtryck i partiets politik, menar Ida Alterå, ordförande för ungdomsförbundet CUF

– Det kommer att påverka var vi lägger tyngdpunkten. Det är jätteviktigt för Centerpartiet att vi möter den nya generationens utmaningar, säger hon.

Både hon och Centerstudenters ordförande Naod Habtemichael pekar på partiets ställningstaganden för ”frihetliga idéer” som en förklaring till att vissa ungdomsgrupper känner sig lockade. Januariavtalet spelar en viktig roll enligt dem, med tydliga markeringar mot främlingsfientlighet

– Vår vision om att ta Sverige i en grönare och mer frihetlig riktning träffar frågor som ungdomar tycker är viktiga, som klimat och jämställdhet, säger Ida Alterå.

Naod Habtemichael, ordförande för Centerstudenter. Foto: Hamid Ershad Sarabi

Naod Habtemichael menar att den traditionella höger-vänster-skalan inte intresserar unga lika mycket som äldre. För dem är andra konflikter viktigare, som att vara för eller emot regnbågsflaggan och det den står för. 

– Min spaning är att unga attraheras av vår kombination av frihetliga idéer och att leverera konkret politik, säger Naod Habtemichael.

På partistämman som pågår i Karlstad har både han och Ida Alterå försökt knuffa moderpartiet i riktning mot en mer radikal liberalism. Somligt har lyckats, som att partiet nu står bakom att utreda ett tredje juridiskt kön för dem som varken identifierar sig som kvinnor eller män. Annat har röstats ner, som att samkönade föräldrar ska ges samma juridiska status som andra.

– Familjer och personer identifierar sig och lever inte på samma sätt i dag som för 30 år sedan. Den nya generationen har anammat de här nya sätten att leva. Därför driver vi det väldigt hårt, säger Ida Alterå.

Läs mer: Centern vill förbjuda religiös omskärelse 

Även i den ekonomiska politiken är de unga centerpartisterna radikala, med förslag som närmast kan kallas nyliberala, exempelvis en platt skatt.

Statsvetaren Mikael Sundström bedömer att partiet är ganska väl förberett för att möta utmaningen från de unga. Den kvarvarande socialkonservatismen städades ut i samband med den uppslitande striden om idéprogrammet 2013. 

– Många av de starkaste motståndarna till idékonceptet som blev resultatet har antingen funnit sig i det eller helt enkelt lämnat partiet. Att väljare nu dras till de visioner som följer av detta arbete påverkar därmed inte den interna harmonin i partiet, menar Mikael Sundström