Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-29 08:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/nyamko-sabuni-jag-ar-garanten-for-att-l-inte-aker-ur-riksdagen/

Anhängarna brukar beskriva Nyamko Sabuni som modig. Men när det kommer till bad hemma i Lillsjön är hon försiktig: Hon har för starka minnen av krokodilerna och flodhästarna i Tanganyika.
Anhängarna brukar beskriva Nyamko Sabuni som modig. Men när det kommer till bad hemma i Lillsjön är hon försiktig: Hon har för starka minnen av krokodilerna och flodhästarna i Tanganyika. Foto: Beatrice Lundborg
SVENSK POLITIK

Nyamko Sabuni: Jag är garanten för att L inte åker ur riksdagen

Makten i Sverige står på spel när Liberalerna väljer ny partiledare.

Kandidaten Nyamko Sabuni vill att alliansen ska regera efter nästa val – och sluta blockera SD i riksdagen.

– Det är sådana som jag som har mest att förlora om SD blir större. Inte medelålders vita män som i dag gör en grej av att isolera dem, säger hon.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 16 Nyamko Sabuni, hållbarhetschef på ÅF Pöyry, på väg från en paneldebatt om global talangjakt på Stockholm Waterfront. Hon har sagt upp sig inför partiledarvalet, men om hon inte blir Liberalernas ordförande kommer hon att återvända till näringslivet.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 16 - Jag har en navelsträng som aldrig klipps, till familjen och till ställen, säger Nyamko Sabuni, på hemmaplan vid insjön i Kungsängen.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 3 av 16 - Vi har stora samhällsproblem och politiker sitter handfallna och politiken blir symbolisk, säger Nyamko Sabuni, som bland annat vill utveckla Liberalernas klimatpolitik om hon blir partiledare.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 4 av 16 Det är december 2001 och Lars Leijonborg och Folkpartiet lanserar en arbetsgrupp om invandringen med Karin Pilsäter, Mauricio Rojas och Nyamko Sabuni.
Foto: Paul Hansen
Bild 5 av 16 Nyamo Sabuni på medlemsmöte med liberaler i Strängnäs.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 6 av 16 Första dagen med regeringen Reinfeldt. Nyamko Sabuni med ministerkollegerna Maria Larsson (KD), Cecilia Malmström (FP), Lars Leijonborg (FP) och Göran Hägglund (KD).
Foto: Örjan Björkdahl
Bild 7 av 16 Första dagen som minister, oktober 2006. Nyamko Sabuni intervjuas av av dåvarande Ekotreportern Mari Forssblad.
Foto: Örjan Björkdahl
Bild 8 av 16 - Folk undrar varför jag vill tillbaka till politiken. Men det handlar om att samhället är större än jag själv. Det finns människor vars röst behöver bli hörd. Det lockade mig till politiken och det lockar mig tillbaka andra gången, säger Nyamko Sabuni.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 9 av 16 Nyamko Sabuni på medlemsmöte med Liberalerna på Café Trägår'n i Strängnäs.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 10 av 16 Nyamko Sabuni hälsar på liberaler vid ett medlemsmöte i Strängnäs. Hon har passat på att göra många besök under sina tjänsteresor de senaste åren.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 11 av 16 – Jag är sprungen ur den antirasistiska kampen. Det brukar betraktas som vänster och helt plötsligt ska jag vara höger. Hur gick det till? undrar Nyamko Sabuni.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 12 av 16 -Jag är en person som behöver känna mig rotad. Jag har mina svenska rötter här, säger Nyamko Sabuni, på ett fält utanför Kungsängen, nordväst om Stockholm.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 13 av 16 Techseminarium på Stockholm Waterfront. Nyamko Sabuni sammanstrålar med tidigare ministerkollegan Annie Lööf (C).
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 14 av 16 Medlemsmöte i Strängnäs. Nyamko Sabuni har träffat många liberaler de senaste åren. ”Jag inser vikten av att låta partilandet komma in med tankar och idéer innan man formulerar lösningarna”, säger hon.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 15 av 16 Nyamko Sabuni på pressträffen den 11 april i år, när hon meddelade att hon kandiderar till partiledarposten i Liberalerna.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 16 av 16 - Jag har lärt mig massor av åren som hållbarhetschef på ÅF Pöyry, säger Nyamko Sabuni, som vill utveckla Liberalernas miljö- och klimatpolitik om hon blir partiledare. Här vid Lillsjön i Kungsängen.
Foto: Beatrice Lundborg