Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Nyamko Sabuni lämnar regeringen

Foto: Rebecka Uhlin
Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, 43, har, på egen begäran, entledigats från sitt uppdrag som statsråd.

Hon var integrations- och jämställdhetsminister 2006-2010 och har därefter varit jämställdhets- och biträdande utbildningsminister. Sabuni har också avsagt sig sin plats i Sveriges Riksdag.

– Jag har sedan länge bestämt mig för att inte kandidera till riksdagen i valet 2014, och har därför kommit fram till att jag bör ge en efterträdare tid att komma in i jobbet i god tid före valet, säger Nyamko Sabuni i ett skriftligt uttalande.

Folkpartiledaren Jan Björklund säger i en kommentar:

– Nyamko Sabuni har varit en orädd politiker som vågat säga sitt hjärtas mening, inte minst i de ofta kontroversiella integrationsfrågorna. Hon har gjort tydliga avtryck inom integrations- och jämställdhetspolitiken i Sverige.

– Nyamko Sabuni är en förebild för unga invandrarkvinnor. Hon kom till Sverige från Burundi när hon var tolv, och hon har visat att allt är möjligt. Jag vill tacka Nyamko Sabuni för de insatser hon gjort i regeringen.

Klockan 9 ger Nyamko Sabuni och Jan Björklund en presskonferens på Rosenbad.

– Hon kommenterar inte vare sig sitt beslut eller sina framtidsplaner före presskonferensen, säger Nyamko Sabunis pressekreterare Yoav Bartal.

Hennes efterträdare presenteras av departementschefen Björklund och regeringschefen Fredrik Reinfeldt klockan 10.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.