Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 13:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/nyamko-sabuni-vann-val-i-ostergotland/

Politik

Nyamko Sabuni vann val i Östergötland och Västernorrland

Liberalerna i Östergötland vill se Nyamko Sabuni som partiledare. Foto: Magnus Hallgren

Nyamko Sabuni heter Liberalernas nästa ledare om partiets förbund i Östergötland och Västernorrland får bestämma.

Nyamko Sabuni vann omröstningen på medlemsmötet i Linköping med 139 röster, mot 93 för Erik Ullenhag och 12 för Johan Pehrson. Röster lades dels digitalt i förväg, dels under mötet i stadshuset.

Samtliga tre kandidater var på plats och frågades ut före omröstningen av förre riksdagsledamoten Mathias Sundin.

Nyamko Sabuni kommentera segern i Linköping i ett sms till DN:

”Mycket roligt och det ger energi. Dock för tidigt att säga något ännu. Det är en lång väg kvar och vi är tre mycket duktiga kandidater”, skriver hon.

Även i Västernorrland är det Sabuni som får länsförbundets stöd, rapporterar SVT Västernorrland. Hon fick 60 procent av rösterna i omröstningen och slog alltså därmed både Ullenhag och Pehrson.

Processen för att hitta en ny partiledare för Liberalerna är nu inne i sitt slutskede. Kandidaterna har genomfört en Sverigeturné med stora evenemang i valberedningens regi i Stockholm, Umeå, Göteborg och Lund. Därutöver har de också kampanjat i andra distrikt.

Nu har länsförbunden och sidoorganisationer på sig till den 18 juni att bestämma sig för vilken kandidat de vill nominera till valberedningen. Östergötland är det första länsförbundet som har fattat beslut i frågan. Liberala ungdomsförbundet har ställt sig bakom Erik Ullenhag.

Läs mer: Därför är Liberalerna kluvna inför partiledarvalet 

Därefter kommer valberedningen att föreslå den kandidat som man bedömer har störst stöd inom partiet. Det slutgiltiga beslutet fattas av länsförbundens ombud på ett landsmöte i Stockholm fredagen den 28 juni. 

Nyamko Sabuni har varit riksdagsledamot för partiet oh integrationspolitisk talesperson. Hon var bland annat integrationsminister i Fredrik Reinfeldts alliansregering. 2013 lämnade hon politiken och kommer närmast från ett jobb som hållbarhetschef på teknikkonsulten ÅF.

Erik Ullenhag har varit ordförande för ungdomsförbundet LUF och innehaft en rad andra höga poster: partisekreterare, statsråd, ekonomisk-politisk talesperson med mera. De senaste åren har han varit Sveriges ambassadör i Jordanien.

Johan Pehrson har också varit partisekreterare och återkom till riksdagen efter förra årets val. För närvarande är han partiets ekonomisk-politiska talesperson.

Jan Björklund avgår i ett krisartat läge för partiet. Opinionsstödet har sjunkit stadigt under hans tolv år på partiledarposten. I EU-valet nyligen klarade man med nöd och näppe att behålla ett mandat i EU-parlamentet. SCB:s stora opinionsmätning i förra veckan noterade ett väljarstöd på blott 3,7 procent, alltså under riksdagsspärren.

Sedan i januari ingår Liberalerna tillsammans med Centern i ett samarbete med regeringspartierna S och MP. Detta efter att man röstat nej till M-ledaren Ulf Kristersson som statsminister, ett ställningstagande som orsakade djup splittring i partiet.

Läs mer: Jämnt mellan Sabuni och Ullenhag i första ronden