Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Nyanlända ska få bättre undervisning i svenska

Foto: Jessica Gow/TT

Fler och bättre lärare i svenska för invandrare, mer undervisning redan på anläggnings­boendena och större resurser till civilsamhällets insatser. Så vill regeringen möta utmaningarna i integrationspolitiken. 125  miljoner kronor avsätts för detta i  budgeten för 2015.

DN kan nu berätta om flera nya delar i det etableringspaket som regeringen tidigare har aviserat. Bakgrunden är att antalet flyktingar som söker sig till Sverige ligger på historiskt höga nivåer, bland annat på grund av konflikterna i Mellan­östern. Migrationsverkets prognos för 2015 är 90.000 personer.

Svårigheterna för flyktingar att etablera sig i Sverige är väl dokumenterade. Sysselsättningsgraden för utrikes födda var i februari i år 58,5 procent jämfört med 65,4 för dem som är födda i  Sverige.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) anser att idrottsföreningar, samfund och andra delar av civilsamhället kan göra avgörande insatser för att hjälpa nyanlända in i det svenska samhället. Därför adderar regeringen nu 30 miljoner kronor till de 21 miljoner som redan finns för sådana ändamål. Pengarna ska gå till verksamheter där broar in i det nya landet skapas genom att nyanlända sammanförs med svenskar på frivillig grund.

– Det som myndigheter och kommuner gör är viktigt, men det kan inte ersätta det ömsesidiga mötet mellan människor, säger Ylva Johansson.

Hennes statsrådskollega Aida Hadzialic (S), med ansvar för gymnasiet och kunskapslyft, har personliga erfarenheter av detta. Hon kom som femåring till Sverige med sin familj från Bosnien när kriget rasade där i  början på 1990-talet.

– Det var en familj i Halmstad som tog sig an oss, bjöd in oss på middag och berättade hur Sverige fungerar. Det blev vårt första nätverk här, säger Aida Hadzialic.

Hon ansvarar för andra delar av etableringspaketet i regeringens vårbudget. 15 miljoner kronor satsas i år och sedan 100 miljoner årligen från 2016 på att rekrytera fler lärare i svenska för invandrare (SFI) och att höja kvalifikationerna hos de som redan finns.

– Antalet SFI-elever ökar kraftigt men antalet lärare hänger inte med. Bland de lärare som finns är det alltför många som inte har rätt behörighet, säger Aida Hadzialic.

De två statsråden betonar båda vikten av att inte förlora någon tid i  arbetet med de nyanländas etablering. Därför vill de att asylsökande redan medan de väntar på besked ska få undervisning i svenska och samhällskunskap. Det uppdraget går till studieförbunden och får en budget på 30 miljoner kronor 2015.

– Vi vet att studieförbunden är duktiga på en pedagogik som lyfter människor oavsett var de står, säger Aida Hadzialic.

Hon och Ylva Johansson talar om en sammanhängande kedja på vägen mot att lära sig svenska. Ytterligare en länk som regeringen vill stärka är att SFI utökas för dem som fått uppehållstillstånd men blir kvar på ett anläggningsboende i väntan på en riktig bostad. Nu läggs 50 miljoner kronor extra 2015 på att ge kommunerna ersättning för detta.

Fakta.

Regeringens prioriteringar för att underlätta nyanländas etablering i  det svenska samhället. Flera av satsningarna är tillfälliga:

30 miljoner kronor extra 2015 (totalt 51 miljoner) till civilsamhällets insatser.

30 miljoner kronor 2015 till undervisning i svenska och introduktion i det svenska samhället för asylsökande.

15 miljoner kronor 2015 och 100 miljoner årligen från 2016 till utbildning och kompetensutveckling för svenskalärare.

50 miljoner kronor extra 2015 till svenskundervisning för dem som fått uppehållstillstånd men blivit kvar på anläggningsboenden.

Hela utgiftsområdet integration har ett anslag på cirka 16 miljarder i  statsbudgeten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.