Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Nyanlända tilldelas statliga praktikplatser

Stefan Löfvens regering vill tvinga myndigheter att ta emot asylsökande som praktikanter för att snabba på integrationen. ”Det är viktigt att både staten och näringslivet tar sitt ansvar”, säger statsministern.
Stefan Löfvens regering vill tvinga myndigheter att ta emot asylsökande som praktikanter för att snabba på integrationen. ”Det är viktigt att både staten och näringslivet tar sitt ansvar”, säger statsministern. Foto: Lotta Härdelin

Regeringen tänker tvinga de statliga myndigheterna att ta emot minst 1.000 nyanlända per år som praktikanter.

– Det är viktigt att både staten och näringslivet tar sitt ansvar, säger statsminister Stefan Löfven.

Beslutet om de statliga praktikplatserna togs på det senaste regeringssammanträdet. Tanken är att de statliga myndigheterna ska vara med och bidra till att flyktingarna kommer ut på arbetsmarknaden och snabbare lär sig svenska språket.

– En grundläggande del av den svenska modellen är att alla människor arbetar och gör rätt för sig, säger statsminister Stefan Löfven.

Samtliga riksdagspartier håller nu på att utarbeta nya förslag för att kunna förbättra integrationen av de människor som flytt till Sverige. Statsministern är kritisk till de borgerliga partierna som kommer med krav på försämrade villkor på arbetsmarknaden, som till exempel sänkta ingångslöner. Han är särskilt kritisk mot Moderaterna.

– Det kommer att krävas många fler åtgärder på det här området och det är viktigt att både staten och näringslivet tar sitt ansvar. Nu föreslår Moderaterna lägre löner och sämre arbetsvillkor. Det är inget annat än en attack mot den svenska modellen och riskerar att sänka lönen för breda grupper, säger han.

Regeringsbeslutet innebär att de statliga myndigheterna tillsammans ska erbjuda i genomsnitt minst 1 000 nyanlända per år praktikplatser. Uppdraget är tvingande och kommer att följas upp av Statskontoret som rapporterar till civilminister Ardalan Shekarabi (S).

– Vi behöver göra allt vi kan för att bidra till att människor kommer i arbete. Vi ser att många aktörer tar sitt ansvar nu och det är självklart att den statliga sektorn också måste ta sitt ansvar, säger Ardalan Shekarabi.

I stort sett alla myndigheter ska omfattas av uppdraget. Undantagna är bara fem säkerhetsrelaterade myndigheter, bland andra FRA och Säpo. AP-fonderna omfattas inte heller.

Uppdraget sträcker sig över en treårsperiod eftersom olika myndigheter kan ha varierande förutsättningar att ta emot praktikanter under olika år. De myndigheter som inte har som rutin att ta emot praktikanter kan behöva en förberedelsetid, menar regeringen.

Foto: M Peterson Ellafi

Jag anser att det är viktigt att staten tar sitt ansvar. Vi kan inte kräva av andra parter att de ska ta ansvar om vi inte själva bidrar.

 

En del myndigheter har tidigare varit skeptiska till att ta emot praktikanter på grund av att arbetsuppgifterna ofta kräver akademisk examen. Det är inget argument som regeringen godtar.

– Med tanke på det stora antalet nyanlända och att många har relevant yrkesbakgrund så gör vi bedömningen att det är fullt möjligt att fylla de här platserna med människor som har goda förutsättningar att tillgodogöra sig praktiken, säger Ardalan Shekarabi.

Arbetsförmedlingen får ansvaret att förmedla praktikplatserna. Uppdraget delas ut till myndigheterna omgående och pågår fram till den 31 december 2018. Ersättningen till praktikanterna ska betalas ut via arbetsförmedlingen.

– Jag anser att det är viktigt att staten tar sitt ansvar. Vi kan inte kräva av andra parter att de ska ta ansvar om vi inte själva bidrar, säger Ardalan Shekarabi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.