Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Valet av ny rikspolischef hyllas: ”Har djup kunskap”

Utnämningen av den nye rikspolischefen Anders Thornberg hyllas, både av politiker och av Polisförbundet, vars ordförande Lena Nitz ser ljust på framtiden. 

– Han har det förtroendet inom poliskåren som krävs för att motivera och samla svensk polis, säger Lena Nitz till DN. 

Utnämningen av den nye rikspolischefen Anders Thornberg hyllas av många. 

Polisförbundets ordförande Lena Nitz är en av de som välkomnar utnämningen. 

– Anders Thornberg har en djup kunskap om polisverksamheten och det polisiära arbetet, genom hela organisationen. Det hade inte Dan Eliasson och den kompetensen är nödvändig för att vända den negativa utvecklingen inom polisbranschen, säger Lena Nitz.  

Hur stor praktisk skillnad tror ni utnämningen av Anders Thornberg kommer göra?

– En rikspolischef gör ingen sommar. Likväl som det vore orättvist att skylla alla problem inom polisväsendet på Dan Eliasson är det orättvist att begära att Anders Thornberg ska lösa detta helt själv. Men han har högt förtroende inom poliskåren och det är en förutsättning för att kunna motivera och samla svensk polis i arbetet framåt. 

Enligt Lena Nitz är det svårt att förutspå hur den nye rikspolischefen kommer hantera den kritiserade omorganisationen inom kåren. 

– Jag kan inte säga vad Anders Thornberg kommer välja att göra i den frågan, han kommer att behöva tid för att sätta sig in i alla frågor och det ska vi hjälpa honom med. Sen förutsätter vi att han gör det som krävs för att komma till bukt med problemen, säger hon. 

Lena Nitz.
Lena Nitz. Foto: Christine Olsson/TT

Läs också: Dan Eliassons stormiga år vid polisen 

Tomas Tobé, Moderaterna rättspolitiske talesperson, anser att Anders Thornberg har goda förutsättningar att lyckas som rikspolischef. 

– Nu behövs också besked från regeringen om en riktad lönesatsning till Sveriges poliser och en tuffare kriminalpolitik, säger han. 

Tobé säger också att Anders Thornberg har ett brett stöd hos landets poliser och han har varit en myndighetschef som har talat klarspråk om Sveriges samhällsproblem. ”Jag uppskattar det”, säger han och tillägger:  

– Vi har haft en rikspolischef som har förminskat att vi har stora problem med att polisen lägger ned våldtäktsanmälningar på hög, rekordmånga människor skjuts ihjäl i Sverige.

Tobé får medhåll av Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad. 

– Jag har kritiserat regeringen för deras hantering av polisen och deras icke-prioritering av polisen. Men just på den här punkten som välkomnar jag beslutet i dag att utnämna Anders Thornberg till rikspolischef. Jag tycker att det är ett bra val, säger Roger Haddad. 

Roger Haddad är däremot kritisk till Dan Eliassons nya post, som chef för Myndigheten för säkerhet och beredskap. 

– Vi inom Liberalerna tycker att det är fel beslut. Det är obegripligt att en som inte klarat ett så viktigt uppdrag som rikspolischefsposten är får ett annat viktigt uppdrag att hantera Sveriges säkerhet.

Även Sverigedemokraterna är kritiska till Dan Eliassons nya post inom MSB. De uttrycker också förvåning inför att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson beskrivit den nu avsatte rikspolischefen som ”habil” och "kapabel" och sagt att kritiken mot Dan Eliasson ”blivit för hård”, i en intervju med Aftonbladet

"Den socialdemokratiske polischefen Dan Eliasson har sänkt polismyndigheten men får nu oväntat stöd av moderatledaren, som tidigare själv rekryterade Eliasson som generaldirektör för Försäkringskassan", skriver Sverigedemokraterna på Twitter 

I ett sms till DN skriver Kristdemokraternas gruppledare Andreas Carlson att regeringen har gjort ett klokt val att utnämna Anders Thornberg. Han anser att Anders Thornberg är en gedigen och kompetent person med relevant erfarenhet för uppdraget som rikspolischef.

”Nu kan arbetet börja för att återuppbygga förtroendet inom Polisen. Det är viktigt för att klara uppgiften att förebygga och beivra brott och öka tryggheten på våra gator och torg.”

På Twitter skriver Annie Lööf att Sverige nu får en tydlig och kompetent chef.  

Partiledaren får medhåll från sin riksdagsledamot Johan Hedin som skriver på Twitter att Anders Thornberg har gjort ett bra jobb med att utveckla Säpo till ”en modern och effektiv myndighet.  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.