Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Nye S-ledaren gav få besked

Socialdemokraternas nye ledare Håkan Juholt öppnar för höjda barnbidrag, höjt tak i a-kassan och bättre pensioner. Han ser i dag inget behov av höjd skatt, men menar att vissa skatter behöver ändras.

Entusiasmen var stor på extrakongressen efter Juholts första partiledartal. Några menade att det var det bästa installationstal de hört. I alla fall sedan Palmes dagar.

Det var klassisk socialdemokratisk retorik. Den egna politiken kopplades samman med humanitet och människovärde, den borgerliga framställdes som kallt marknadstänkande. Ord som jämlikhet och solidaritet användes flitigt.

Juholt gick till storms mot skolkoncerner och vårdbolag som delar ut skattepengar som vinst till ägarna. Han kritiserade avregleringar, särskilt av elmarknaden och försäkrade att han var beredd att "påreglera". Han gick till attack mot försäljningar av statliga bolag. Framförallt jublade socialdemokrater på vänsterkanten.

Vid några tillfällen blev Juholt mer konkret. Han vill ta fram ett program mot barnfattigdom i Sverige, som ska sträcka sig från barnbidrag till fler människor i arbete.

Juholt vill också ha diskussioner med regeringen om justeringar av pensionssystemet, som enligt honom, är för snålt för vissa grupper. Partiet ska först inleda en översyn av systemet tillsammans med LO, TCO och Saco.

Jämfört med företrädaren Mona Sahlins installationstal 2007 talade Juholt lite om klimat och internationella frågor. En annan skillnad var att Sahlin beskrev socialdemokratin som en frihetsrörelse, betonade tjänstesektorns betydelse och vikten av att även vara entreprenörernas parti.

- Men de på högerkanten kan finna tröst i att det fanns väldigt lite konkreta saker som antydde en vänsterinriktning av politiken, säger statsvetarprofessorn, socialdemokraten Ulf Bjereld.

Juholt undvek för partiet kontroversiella ämnen som skatter och kärnkraft. På presskonferensen efter talet vägrade den nye partiledaren ge sin syn på olika skatter. Juholt hänvisade till att skattepolitiken ska ses över, inklusive synen på rut- och rotavdrag, men han sade också:

- Vi ser inte att vi behöver höja skatterna, men de behöver förändras.

Partiet ska också ta fram ett omfattande program för förändring av a-kassan och sjukförsäkringen. Juholt är kritisk till att "bara fyra procent av de arbetslösa" har en möjlighet att få 80 procent av sin lön i ersättning. Samtidigt betonade han att a-kassan ska vara en omställningsförsäkring.

- Ingen ska kunna gå år efter år och passivt lyfta a-kassa, sade Juholt, som dock anser att staten bör ta mer ansvar för att arbetslösa får jobb eller utbildning.

Något klart besked om jobbpolitiken för att nå full sysselsättning gavs inte heller.

- Det finns ingen snabbfix, sade Juholt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.