Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 05:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/nytt-avhopp-i-liberalernas-partitopp/

Politik

Nytt avhopp i Liberalernas partitopp

Mats Persson. Foto: Claudio Bresciani/TT

Han var en av de främsta kritikerna mot Liberalernas uppgörelse med Socialdemokraterna. Nu lämnar Mats Persson uppdraget som ekonomisk-politisk talesperson.

– Jag kan inte administrera januariöverenskommelsen efter att ha jobbat väldigt tydligt mot att Liberalerna skulle ingå det avtalet, säger Mats Persson (L).

Hans Olsson
Rätta artikel

Dagen efter att Liberalernas partiledare meddelat att han lämnar sin post kommer besked om ytterligare ommöbleringar i partitoppen. Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson, var en av de främsta kritikerna till att inleda regeringssamarbete med S. Nu väljer han att lämna sitt uppdrag.

– Det blir fel att förhandla budget och administrera januariöverenskommelsen när jag så tydligt har argumenterat mot den, säger Mats Persson.

Mats Perssons linje i regeringsförhandlingarna var att L borde släppa fram Ulf Kristersson (M) som statsminister. Att ingå samarbete med Socialdemokraterna riskerar leda till att L försvagas ytterligare, menar han. Redan nu balanserar L på riksdagsspärren och ett samarbete vänsterut kan innebära att allmänborgerliga väljare överger partiet.

– På längre sikt är jag också rädd för att detta innebär att det blir svårt för den samlade borgerligheten att återta makten. En utveckling där borgerligheten klyvs i en konservativ och en liberal del försvårar för de liberala partierna att långsiktigt förändra Sverige, säger Mats Persson.

– Nu får Jimmie Åkesson sitt drömscenario. Den samlade oppositionen i Sverige kommer att bestå av SD, KD och M, och det finns alltid en risk att det bildas nya formationer i väljarnas ögon inför nästa val. Det sätter Liberalerna i en väldigt svår sits. 

Mats Persson säger att han inte lämnar sitt uppdrag i affekt utan att det sker som en konsekvens av det ställningstagande han gjorde under hösten. Han kommer att behålla sin riksdagsplats.

– Jag vill vara en del av mitt parti och ta ansvar för att lyfta oss ur det mycket utsatta läge som vi befinner oss i. Jag känner också ett ansvar för de personer som har personkryssat mig till riksdagen, säger Mats Persson.

Inom kort väntar en ny valrörelse för Liberalerna. Den 26 maj är det val till EU-parlamentet och för L:s del blir det en viktig avstämning av hur väljarna har tagit emot det nya regeringssamarbetet. L plågas just nu både av intern splittring och rekordlåga opinionssiffror. Samtidigt ska valkampanjen bedrivas med en partiledare som är på väg ut. Mats Persson har förekommit som en tänkbar kandidat till att efterträda Björklund.

– För egen del är det inget jag funderar på just nu, säger Mats Persson.

Ny ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna blir Johan Pehrson, nu rättspolitisk talesperson. Även Johan Pehrson var öppet kritisk mot att Liberalerna skulle ingå regeringssamarbete med S.