Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Nytt bakslag för regeringen

Ett bakslag hotar regeringens jobbpolitik. Oppositionen är överens om att arbetslösa inte direkt ska behöva söka jobb i hela landet och att deltidsarbetslösa ska få större möjligheter stämpla upp.

I arbetsmarknadsutskottet lyckades de rödgröna få ihop ett majoritetsstöd tack vare Sverigedemokraterna. De vill att riksdagen ger regeringen i uppdrag att lägga fram ett förslag om att arbetslösa de första hundra dagarna bara ska behöva söka jobb i sitt yrke och i sitt närområde. Dessutom vill de skrota regeln från 2008 om att deltidsarbetslösa bara ska få stämpla upp till heltid i motsvarande 75 dagar.

Utskottets ordförande Tomas Tobé (M) är upprörd.

– Man kan inte bara skicka tillkännagivande till regeringen på förslag som kostar flera miljarder utan att ha någon idé om hur det ska finansieras. En mer populistisk socialdemokrati verkar växa fram under Juholt, säger han.

S, V och MP anser att förbättringen för de deltidsarbetslösa inte behöver kosta statskassan några pengar, eftersom arbetslösa då inte längre tvingas tacka nej till deltidsjobb. De hänvisar till långtidsutredningen som föreslog att de deltidsarbetslösa skulle få bättre a-kassa eftersom det skulle göra det mer attraktivt för heltidsarbetslösa att ta ett deltidsjobb.

Finansminister Anders Borg vill se det slutliga förslaget innan han bedömer kostnaderna.

– Men vi tror allmänt att det är bra med mer strama regler i a-kassan. Ändrar man reglerna tenderar man att få mer av arbetslöshet och mindre av sysselsättning, säger han.

Oppositionens förslag ska skickas vidare till finansutskottet för en bedömning innan riksdagen fattar beslut.

Moderater anklagade på twitter S för att samarbeta med SD och uppgav att utskottets vice ordförande Ylva Johansson (S) bjudit in SD-ledamoten Sven-Olof Sällström tillsammans med de rödgröna på sitt rum. Båda förnekar att förhandlingar förekommit, men Sällström säger.

– Hon sade ”kom med”. Jag blev förvånad, men hängde med gänget.

Johansson ger en annan bild.

– Han gick in på mitt rum. Jag talade om för honom att han inte var välkommen och han fick gå ut. Vi samarbetar inte med SD.

Oppositionens a-kassaförslag

De rödgröna och Sverigedemokraterna är överens om att:

• återinföra regeln att arbetslösa under de första 100 dagarna bara behöver söka jobb inom sitt yrke och i sitt närområde.

• ändra villkoren för de deltidsarbetslösa, som säger att den som arbetar deltid bara får stämpla upp för 75 hela dagar.

Källa: Utskottstext från S, V MP.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.