Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Nytt EU-förslag oroar snusfabrikanter

Nya EU-hot ser nu ut att riktas mot det svenska snuset. Ett förslag är på gång om att förbjuda en rad smaktillsatser i tobak, ämnen som är centrala i svenskt snus.

Ett remissförslag från EU-kommissionen innebär att en rad smaktillsatser förbjuds i tobaksprodukter, bland annat vanillin, socker, lakrits och mentol, skriver Aftonbladet.

Allt svenskt snus innehåller något av de ämnen som finns på listan.

Informationsdirektör Patrik Hildingsson på Swedish Match, som står för 85 procent av den svenska snusmarknaden, ser förslaget som ”synnerligen allvarligt”.

– Det här innebär slutet för svenskt snus som vi känner det i dag, säger han till Aftonbladet.

Den svenska EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) förväntar sig att de svenska ledamöterna röstar ner förslaget, liksom den svenska regeringen.

– EU kan inte både förbjuda snuset och bestämma vad det ska innehålla, säger han.

Det är inte sannolikt att EU kommer att förbjuda svenskar att snusa. Sverige har ett permanent undantag från EU:s snusförbud, som finns inskrivet i vårt anslutningsfördrag.

Undantaget innebär att snus får säljas inom landet och att svenskar får ta med sig snus för eget bruk till andra EU-länder. Den svenska linjen har sedan EU-inträdet dessutom varit att unionen borde skrota sitt förbud, så att snuset kan handlas på inre marknaden som vilken annan vara som helst.

EU:s tobaksdirektiv från 2001 ska i år uppdateras så att det överensstämmer med de senaste hälso- och vetenskapliga rönen. Förslaget att förbjuda smakämnen är en del i översynen.

När EU-kommissionen inför den här översynen samlade in synpunkter från regeringar, parlamentariker, organisationer och medborgare framgick det tydligt att det inte finns något stöd för den svenska linjen att slopa förbudet.

De flesta vill gå längre och förbjuda alla sorters muntobak. Dagens förbud gäller bara vått snus, medan exempelvis tuggtobak är tillåtet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.