Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 23:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/nytt-federalt-parti-vill-gora-eu-valet-gransoverskridande/

Politik

Nytt federalt parti vill göra EU-valet gränsöverskridande

EU-parlamentet i Strasbourg. Foto: Fredrik Persson/TT

Trots att EU-valet gäller europeisk politik är partierna nationella. Det nya federala partiet Volt vill ändra på det. ”Man måste kunna veta vad man röstar på över gränserna” säger Volts Joel Boehme, som hoppas man kan skriva historia genom att få in någon kandidat – oavsett från vilket land.

EU-valet 2019

EU-parlamentet är en rent europeisk politisk församling, där ledamöterna inte ska ta någon hänsyn till de respektive nationalstater de kommer ifrån utan se till unionens gemensamma bästa.

Parlamentet har steg för steg getts mer makt i ett försök att göra någonting åt det ”demokratiska underskott” EU anklagats för.

Men det har hittills inte riktigt handlat om att stärka en alleuropeisk demokrati. De partier medborgarna har att välja på i valet är nationella.

Ett och annat parti har bildats i syfte att få in folk i just EU-parlamentet, som Junilistan i Sverige 2004 och det brittiska Brexitpartiet i år, men i regel rör det sig om samma partier som ställer upp i ländernas parlamentsval.

För att tillvarata rent europeiska intressen borde det finnas gränsöverskridande partier, tyckte en grupp europeiska ungdomar i fjol och bildade det federala partiet Volt. Det finns nu registrerat i åtta länder med sammanlagt 146 kandidater.

Partiets svenska gren ställer upp med nio kandidater. Man har inte tryckt upp egna valsedlar, utan den som vill rösta på partiet måste skriva namnet på en blank valsedel.

Volt går till val på ett gemensamt program som spikades under ett möte i Amsterdam i höstas.

Den så kallade Amsterdamdeklarationen innehåller en rad förslag under några övergripande teman, bland annat social jämlikhet, medborgarinflytande, reform av EU-apparaten och något som kallas smart stat – exempelvis att staten borde rusta sitt administrativa arbete med ny teknik.

Partiordföranden i Volt Sverige Joel Boehme ser ett behov av att leva som man lär när det gäller europeisk demokrati.

I dag köper väljarna på sätt och vis grisen i säcken, eftersom ett parti måste ansluta sig till en partigrupp. Det är inte alltid självklart vilken det blir, och många spretar politiskt.

– Man måste kunna veta vad man röstar på över gränserna. EU-parlamentet är ju riggat på ett sätt som missgynnar självständighet. Som att M och KD suttit i samma grupp som Ungerns Orbán, säger Boehme.

– Det är det problemet vi vi lösa.

Vilka är de viktigaste kraven?

– Ett av de första är en genomgående konstitutionell reform så att man kan kandidera som europeiskt parti över gränserna. Nu måste vi registrera oss som parti i alla länder.

– Sedan att engagera gräsrötter. En devis vi försöker jobba efter är ”agera lokalt men tänk europeiskt”.

Vad hoppas ni på i valet?

– Det vore historiskt om vi alls blir valda.

Boehme tror att Volts tyska toppkandidat Damian Boeselager har störst chans att komma in.

– Och vi i Sverige är ju lika representerade av honom som av vår ledande kandidat Michael Holz.

– Så att ta oss in och visa för väljarna att det går att få förtroende för ett nytt sätt att göra politik vore en framgång. Någonstans ska man börja, säger Joel Boehme.