Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Nytt förslag ska göra det lättare att riva domar

Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister.
Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister. Foto: Jonas Lindkvist

Regeringen lämnar nu ett förslag som gör det möjligt att riva upp gamla domar när nya uppgifter om ålder kommer fram. Bakgrunden är en uppmärksammad våldtäkt i Stockholm.

– I dag är åldern inte en grund för resning – med det här förslaget blir det möjligt, säger Morgan Johansson, (S) justitie- och migrationsminister.

Utredningen, som lämnades till Morgan Johansson på tisdagen, handlar om en lagstiftning som ska göra det möjligt att riva upp gamla domar. Lagförslaget innebär att det ska bli möjligt att få ett fall omprövat om det kommer fram nya uppgifter om den dömdes ålder. 

– Bakgrunden till det här förslaget är den grymma våldtäkten på Fåfängan i Stockholm, säger Morgan Johansson. 

Våldtäkten, som Morgan Johansson syftar på, inträffade i september 2015. Tre gatubarn misshandlade och våldtog en ung kvinna i flera timmar vid Fåfängan på Södermalm. Fallet uppmärksammades stort i medierna.

I hovrätten fälldes två av pojkarna för våldtäkt. Den ena pojken dömdes till sluten ungdomsvård i sex månader. 

Den andre, som saknade identitetshandlingar men uppgav att han var 16 år vid tiden för brottet, dömdes till sluten ungdomsvård i nio månader. Den tredje släpptes då han hävdade att han var 14 år.

När det kom fram senare via Interpol att 16-åringen egentligen var 20 år ansökte riksåklagaren om resning i fallet i Högsta domstol (HD) – blev det ett nej. 

Efter HD:s beslut tillsatte justitieministern en utredning som skulle se över regelverket. 

– I dag är åldern inte en grund för resning. Men med det här förslaget blir det möjligt, säger Morgan Johansson. 

Hur många liknande fall det finns är inte känt. Men enligt Morgan Johansson finns det några varje år. 

– Vi har ett antal fall varje år där man är osäker på åldern, eftersom gärningsmannen inte är folkbokförd i Sverige helt enkelt, säger han.

Lagförslaget är en av flera som innebär att straffen för våldsbrott skärps, berättar justitie- och migrationsministern.

– Med de regler som vi är på väg att genomföra så höjer vi straffen för grova våldtäkter från fyra års fängelse till fem års fängelse. Dessutom är vi på väg att ta bort straffreduktionen som finns för ungdomar som är mellan 18 och 20 år, säger Morgan Johansson.  

Med en borttagen straffreduktion kommer det innebära att ungdomar mellan 18 och 20 år kommer att dömas som vuxna.

Hur tror att riksdagen kommer att ta mot det nya lagförslaget?

– Det kommer att finnas stort stöd i riksdagen. Det är som sagt stötande att det inte har funnits en laglig grund för att kunna ompröva sådana här beslut, säger Morgan Johansson. 

Förhoppningen är att lagen ska kunna vara på plats nästa år, enligt Johansson. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.