Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Nytt ras för KD i väljarundersökning

Nu står det klart att Kristdemokraterna ligger klart under riksdagens fyraprocentsspärr. I Expressen/Demoskops senaste väljarbarometer får partiet bara 2,4 procent av väljarstödet.

Endast Moderaterna ökar av regeringspartierna, enligt Expressen/Demoskops väljarbarometer.

Fredrik Reinfeldts parti får 30,8 procent av rösterna, en ökning med 0,7 procentenheter, och är knappt fem procentenheter bakom ledande Socialdemokraterna (35,7) som bara ökar marginellt.

Men för att den nuvarande regeringen ska bestå efter valet 2014 krävs att samtliga fyra allianspartier är med. Och för Kristdemokraterna verkar det i dagsläget tveksamt.

I den senaste mätningen sjunker KD med en procentenhet, ner till 2,4 procent och Demoskop fastställer att partiet ”befinner sig nu signifikant under fyraprocentspärren”.

– Vi vill ju att det ska gå bra för hela Alliansen, och vi behöver alla fyra för att bli omvalda 2014, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till Expressen.

Han säger att ”alliansen måste förnyas i närtid”, men utvecklar inte vad han menar med det. Han anser också att oppositionen, med Socialdemokraterna i spetsen, kommer för lättvindigt undan i mediernas granskning.

– Vi är mitt i en period där allt granskningstryck ligger på regeringen. Alla förhoppningar som inte kopplas till några färdiga förslag ligger på oppositionen, säger Reinfeldt.

Inte heller Socialdemokraterna är nöjda med den senaste mätningen, men partisekreteraren Carin Jämtin säger enligt Expressen att tiden för den borgerliga alliansen nu är förbi.

– Nu är det öppet vem som samarbetar med vem. Med de här siffrorna har vi fått en ny dimension i blockpolitiken. Och vi får se vad det leder till i längden, säger Carin Jämtin.

Det största lyftet stod Sverigedemokraterna för; partiet ökade med två procentenheter till 6,6 procent.

Siffrorna i undersökningen

S: 35,7 (+0,2)

M: 30,8 (+0,7)

MP: 7,7 (–2,5)

V: 6,9 (+1,2)

SD: 6,6 (+2,0)

FP: 4,9 (+0,2)

C: 4,4 (–0,4)

KP: 2,4 (–1,0)

Övriga: 0,7 (–0,4)

Regeringspartierna: 42,6 (–0,4)

De rödgröna partierna: 50,2 (–1,2)

Källa: Expressen/Demoskop (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.