Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Nytt regeringsförslag: Vill kunna stänga Öresundsbron

Foto: Erland Vinberg/TT

Mitt i julruschen kommer id-kontrollerna på Öresundstågen att införas och ansvaret för kontrollerna läggs på transportörerna. ”Vi är väl medvetna om att det kan bli stora störningar”, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S).

På ett extrainsatt regeringssammanträde på fredagen klubbades ett lagförslag som ska göra det möjligt att införa id-kontroller på tåg och bussar till Sverige samt att i akuta lägen stänga Öresundsbron.

Om riksdagen som planerat godkänner lagen nästa vecka kommer id-kontroller på tåg och bussar som passerar Öresundsbron att införas den 21 december – mitt i julruschen.

Trafikbolagen i Skåne och Danmark tittar just nu på hur id-kontrollerna ska lösas. Planen är att kontrollerna ska genomföras på Kastrup där alla passagerare framöver måste byta tåg. Operatörerna varnar för cirka en timmes extra restid.

– Vi är väl medvetna om att det kan bli stora störningar i trafiken. Samtidigt har vi en situation i Sverige som är så ansträngd att vi behöver vidta drastiska åtgärder för att få kontroll på situationen, säger Anna Johansson.

I upp till ett halvår kan id-kontrollerna bestå, enligt lagförslaget. Om regeringen anser att kontrollerna behövs längre kan de dock återinföras efter en paus på två veckor.

Syftet med id-kontrollerna är glasklart: att minska antalet asylsökande som söker sig till Sverige. En stor del av de asylsökande som söker sig till Sverige, i synnerhet från Afghanistan, saknar id-handlingar. I regeringskansliet finns en utbredd irritation mot Danmarks agerande under flyktingkrisen och det finns en förhoppning om att åtgärderna ska tvinga Danmark att införa gränskontroller mot Tyskland, vilket sannolikt skulle innebära ett minskat tryck mot Sverige.

Infrastrukturminister Anna Johansson förnekar dock att det är syftet.

– Hade alla länder i EU tagit sitt ansvar hade det här inte varit ett problem. Vi har tagit ett orimligt stort ansvar i EU-familjen och nu hoppas vi att andra tar vid, säger hon.

Förslagen är mycket kontroversiella, i synnerhet inom Miljöpartiet. Ledande företrädare för partiet har sagt att även om reglerna stramas åt så ska asylrätten värnas. I lagrådsremissen framgår dock att förslagen kan leda till att ”möjligheten för personer att ta sig till Sverige för att söka asyl begränsas”.

Snabbspår till arbete

Flyktingar med utbildning inom hälso- och sjukvård ska ges ett snabbspår in på arbetsmarknaden, uppger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S). Snabbspåret innebär bland annat yrkesanpassad svenskundervisning och en snabbare valideringsprocess. Parterna är med på uppgörelsen och kommer bland annat att bidra med praktikplatser och handledare.

Av de som i dag finns i etableringssystemet är det ungefär 1.000 personer som har med sig utbildningar i vårdyrken från sina hemländer. Den största gruppen är läkare.
Jens Kärrman

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.