Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Oenighet i regeringen om ränteavdragen

Finansminister Magdalena Andersson (S) diskuterade migrationsfrågor och Storbritanniens folkomröstning om EU-medlemskapet med sin finländske ministerkollega Alexander Stubb i Stockholm på måndagen.
Finansminister Magdalena Andersson (S) diskuterade migrationsfrågor och Storbritanniens folkomröstning om EU-medlemskapet med sin finländske ministerkollega Alexander Stubb i Stockholm på måndagen. Foto: Mats J Larsson

De två regeringspartierna är oeniga om ränteavdragen. Det förklarar finansminister Magdalena Andersson (S) sedan bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) sagt att han vill se en stegvis avtrappning av ränteavdragen. Men nu ska Socialdemokraterna och Miljöpartiet prata ihop sig.

Det var efter ett möte med den finländske finansministern Alexander Stubb på måndagen som den svenska finansministern, apropå de pågående blocköverskridande samtalen om bostadspolitiken, fick frågor om ränteavdragen.

I Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio i lördags sade MP-ministern Mehmet Kaplan att han tycker att den danska modellen med en stegvis avtrappning av ränteavdragen från 30 till 25 procent under fem år är en bra modell. Pengarna vill Kaplan använda till att betala en sänkning av flyttskatten som infördes av de borgerliga när fastighetsskatten ersattes av en för de flesta betydligt lägre avgift 2011.

– Det var vad Kaplan tycker. Det är inte så att regeringen tagit ställning till att trappa av ränteavdragen eller hur det skulle ske. Däremot är det tydligt att om man skulle trappa av ränteavdragen ska de pengarna användas till något som kommer hushållen till del, säger Magdalena Andersson.

Efter det första bostadssamtalet mellan sju av de åtta riksdagspartierna som inleddes i början av februari gjorde Moderaterna en tydlig markering att det näst största riksdagspartiet inte vill sänka ränteavdragen. Socialdemokraterna har inte tagit ställning, betonar finansministern.

– Det går inte att utesluta att det kan behövas göras, säger Magdalena Andersson.

Men S-ministern är bekymrad för att 40-talistgenerationen som redan har stora förmögenheter i fastigheter kan komma att gynnas ännu mer av en sänkt flyttskatt, medan unga barnfamiljer som har stora lån kan komma att missgynnas om ränteavdragen skulle sänkas.

– Det finns både generationsaspekter och fördelningseffekter som är viktiga att ta med sig när man diskuterar de här frågorna, säger Magdalena Andersson.

Hon lovar nu att Socialdemokraterna och Miljöpartiet ska prata ihop sig om ränteavdragen.

– Självklart. När vi kommer att lägga fram förslag så kommer vi naturligtvis att lägga fram en gemensam regeringsståndpunkt. Men nu pratar vi som olika partier i de här frågorna, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.