Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ökat motstånd mot flyktinginvandring

Motståndet mot flyktinginvandring ökar i Sverige, visar 2012 års Som-undersökning som presenterades vid Göteborgs universitet i dag.

45 procent av svenskarna tycker att det är en bra idé att ta emot färre flyktingar – 2011 var siffran 41 procent.

Ett ökat intresse kring frågor om migration och integration under hösten 2012 ses som en möjlig förklaring. Medieutrymmet för frågorna ökade och det blev ett större fokus på Sverigedemokraternas politik, skriver forskarna bakom studien.

Över tid – från 1992 till 2012 – har dock motståndet mot flyktinginvandring gått ner från 65 procent.

Förslaget som svarspersonerna fick ta ställning till löd: "Ta emot färre flyktingar i Sverige". Svarsalternativen var: mycket bra, ganska bra, varken bra eller dåligt, ganska dåligt, mycket dåligt förslag. Frågan var med i alla de fyra riksrepresentativa delundersökningar som den nationella Som-undersökningen består av.

Totalt har 6 298 personer svarat på undersökningen 2012, vilket ger en svarsfrekvens på 52 procent. Det ursprungliga sannolikhetsurvalet bestod av totalt 12 000 personer boende i Sverige i åldrarna 16 till 85 år, fördelade på fyra delundersökningar med olika teman. En del av grundfrågorna finns med i varje delundersökning.

Frågeundersökningen skickades ut via post i slutet av september i fjol och fältarbetet avslutades under februari månad.

Som-institutet vid Göteborgs universitet har undersökt svenska folkets medievanor, fritidsvanor, hälsa, värderingar och attityder varje höst sedan 1986.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.