Oklart besked från regeringen om FN:s kärnvapenkonvention - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Oklart besked från regeringen om FN:s kärnvapenkonvention

Utrikesminister Margot Wallström presenterar regeringens utrikesdeklaration i riksdagen med start klockan 9.

Fokus ligger på en stark relation till de övriga EU-länderna. 

Utrikesministern har heller ännu inte bestämt sig hur det bli med FN:s konvention mot kärnvapen. Det pågår fortfarande en utredning om huruvida Sverige ska skriva under eller inte. 

Margot Wallström underströk Sveriges roll i arbetet för ett säkert Norden och sade att det är av yttersta vikt att skapa trygghet i vårt närområde. 

– Relationerna till Estland, Lettland, Litauen är viktiga. Vi vill göra vår region tryggare genom nära samarbete med våra grannländer, sade utrikesminister Wallström. 

Hon sade också att Sverige har en dialog och utrikespolitiska utbyten med Ryssland i frågor så som klimat och ekonomi. 

– Men Ryssland bär ansvaret för konflikten i östra Ukraina. Vi fördömer den konflikten och annekteringen av Krim. Även den inrikespolitiska utvecklingen i Ryssland är negativ, sade Margot Wallström. 

Den senaste veckan har Kina höjt tonläget mot Sverige efter att regeringen krävt att den svenske förläggaren Gui Minhai släpps.

Men i regeringens utrikesdeklaration står det endast kortfattat om Sveriges relation till Kina: ”Landets roll i världen växer, och med det följer ett ökat ansvar inklusive med skydd för de mänskliga rättigheterna.”

Gui Minhai nämns inte över huvud taget. 

Under presentationen av regeringens utrikesdeklaration nämndes det överliggande kärnvapenhotet. Margot Wallström är orolig för framförallt USA:s och Rysslands agerande i frågan. 

– Den här regeringen arbetar med nedrustning och icke-spridning av kärnvapen. Vi uppmanar länder som har kärnvapen att efterleva tidigare överenskommelser. 

I somras sade Margot Wallström att hon vill skriva under FN:s konvention om förbud mot kärnvapen men fick snabbt en varning från USA om att relationen mellan Sverige och USA skulle kunna skadas om Sverige skriver under. 

Under onsdagens presentation sade Sveriges utrikesminister att det just nu pågår en utredning om huruvida Sverige kommer att skriva under eller inte. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.