Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Olika bud om kristna inslag

För att kristna inslag i skolavslutningar och andra högtider ska tillåtas vill Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund ändra skollagen. Men skolminister Jan Björklund (FP) menar att dagens utformning är tillräcklig.

Debatten brukar dyka upp vid juletid och före sommarlovet – om och hur det är tillåtet att använda kyrkan som lokal för terminsavslutningar.

Skolverket tolkar lagen så att avslutningar kan ske i en kyrka om det, som det står på hemsidan, ”inte förekommer några religiösa inslag”. En övertolkning, menar kritiker.

Göran Hägglund är trött på debatten. Han tycker att skolmyndigheter och en liten grupp debattörer på vänsterkanten är de enda som vill ta bort traditionella kristna traditioner i skolan.

– Skolverkets orwellska uttolkningar leder till att man avstår från traditionella skolavslutningar, trots att föräldrarna och skolans ledning vill ha dem. Det tycker jag är dåligt. Vi som politiker måste justera lagstiftningen så att det inte råder någon tvekan om att vi kan ha skolavslutningar på det sätt som vi haft i decennier, säger han till DN.

Men det kan ju kännas för en muslim som för en kristen att tvingas delta i en muslimsk högtid?

– Jag har aldrig träffat en muslim, buddist eller någon från de andra stora världsreligionerna som vänder sig emot att vi manifesterar de svenska traditionerna. Jag tror att grupper som är andra än de kristna välkomnar detta och säger att det är något som borde vara självklart i Sverige.

KD-ledaren vill ändra skollagen så att ”det är okej att i samband med högtider och skolavslutningar göra undantag som också möjliggör skolavslutningar i traditionella former”. Göran Hägglunds utspel påminner om formuleringar som hans utmanare till posten som partiledare, Mats Odell, använt nyligen.

Men Hägglund hävdar att tidpunkten för hans utspel har att göra med att luciafirande och julavslutningar närmar sig.

– Det finns skäl att ta upp det nu. Jag har fått ett jättestort gensvar från människor när jag tagit upp det. Det handlar om en missriktad tolerans.

Han har inte pratat med sina partiledarkolleger om frågan. När DN i går talade med skolminister Jan Björklund (FP) var han tydlig med att han inte anser att det behövs någon ändring av skollagen.

– Jag delar inte Göran Hägglunds slutsats att lagen behöver ändras. Det är redan tillåtet att hålla traditionella avslutningar i kyrkan med den lag vi har i dag, säger Jan Björklund.

Men det tolkas ju inte så av alla skolor?

– Att det blir diskussion lokalt om lämpligheten i det hela går inte att undvika. En del är emot det. När jag växte upp hade vi skolavslutningar i kyrkan. Jag tycker att man ska ha det i dag också. I den skola vi har i dag är det fullt tillåtet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.