Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ombuden vill slå vakt om svenska välfärden

Lena Rådström Baastad
Lena Rådström Baastad Foto: Nicklas Thegerström

Nästan 2.000 motioner kommer att behandlas på den Socialdemokratiska kongressen nästa år. Klassiska S-frågor som jobb, tillväxt och välfärd dominerar men det ställs också krav på en återgång till generösare flyktingpolitik.

När Socialdemokraterna håller kongress i Göteborg i början av april 2017 är det drygt ett år kvar till nästa riksdagsval. För S-ombuden blir kongressen ett tillfälle att tydligt peka ut för partiledningen vilka frågor som bör dominera valrörelsen och vilken inriktning politiken bör ha.

För ett par veckor sedan gick motionstiden till kongressen ut och partikansliet har sammanlagt tagit emot 1.974 motioner. Det är något fler än till den förra partikongressen 2013.

Partiledningen vill ännu inte offentliggöra motionerna, men har gjort en grov indelning för att sortera upp dem ämnesvis.

– Det finns en tydlig inriktning på att vi ska fortsätta att bygga Sverige starkt och att vi ska fortsätta stärka den svenska modellen. De frågor som vi Socialdemokrater är starka på: jobb, tillväxt och en stark gemensam välfärd är också det som väldigt tydligt dominerar motionerna, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad.

Det ser alltså ut som om det blir klassiska S-frågor som kommer att vara huvudtema på kongressen. Men den senaste tidens debatt om migration och integration avspeglas också i motionsfloden.

– Ska vi klara att bygga Sverige starkt måste vi klara en snabb och bra etablering. När vi pratar om jobb, utbildning och bostäder så är det frågor som går in i etableringsfrågorna, säger Lena Rådström Baastad.

Ungefär 4 procent av de inkomna motionerna behandlar migrationspolitiken. De flesta vill se en mer liberal migrationspolitik och en återgång till de regler som gällde före förra höstens stora flyktingvåg.

– De motionerna som kommit in är en reaktion på den tillfälliga lagstiftningen och det är bra att vi får ta den diskussionen i partiet. Men min uppfattning är att det finns ett brett stöd i partiet för det ansvar som regeringen har tagit och att vi behöver hitta nya lösningar för en framtida migrationspolitik, säger Lena Rådström Baastad.

Frågan om vinster i välfärden var en av de hetaste under senaste S-kongressen och det är ett ämne som fortsätter att väcka känslor i partiet.

– Vinster i välfärden är en fråga som engagerar våra ledamöter. Utgångspunkten är att om vi ska bygga ett starkt skolsystem med bättre lokaler, fler lärare och bättre läromedel så är vinstfrågan avgörande.

Det har även kommit in många motioner om den ekonomiska politiken.

– Finansieringen av framtidens välfärd kommer att diskuteras mycket under kongressen. Det kommer att behöva tillföras mer resurser till välfärden, men jag skulle inte säga att det är jättestort tryck på att vi ska höja skatterna, säger Lena Rådström Baastad.

Fakta.S-kongressen

Socialdemokraterna håller partikongress i Göteborg mellan den 8 och 12 april 2017.

Sammanlag har 1 974 motioner inkommit inför kongressen. Motionerna innehåller totalt 4 224 förslag, så kallade att-satser.

Senast den 25 februari ska partiledningen skicka ut sina svar på de inkomna motionerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.