Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Öppen spricka inom alliansen om invandringen

Det är nu en öppen spricka inom alliansen om migrationspolitiken. Centern anklagar Moderaterna för att göra invandrare till kollektiva syndabockar för en rad problem.

– Det stärker inte alliansen som helhet om partierna drar för långt åt olika håll, säger partisekreterare Michael Arthursson (C).

I fredagens DN krävde Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson att regeringen tydligare måste redovisa vad invandringen till Sverige kostar. Enligt M är det viktigt att få överblick över kostnaderna för att motverka framtida problem.

Kravet är ett i raden av skärpningar av Moderaternas migrationspolitik. Centern har hittills legat lågt med att kritisera allianskollegorna men svarar nu öppet på DN:s frågor om det senaste utspelet från Moderaterna.

– Vi är bekymrade över tonläget inför valrörelsen. Vi skulle behöva en betydligt mer nyanserad diskussion om både migration och integration. Det finns risk för att vi hamnar i en högljudd retorisk återvändsgränd i stället för i ett vuxet samtal, säger Michael Arthursson. 

Är det något särskilt du tänker på?

– Vi ska ta problemen i Sverige på allvar. Vi ska ha ordning och reda i flyktingmottagandet, vi ska ha bättre integration och vi ska självklart ha kontroll på statsfinanserna. Men att göra invandringen och invandrarna till kollektiva syndabockar för en rad problem – det bedömer vi inte löser de problem vi har utan riskerar att skapa mer problem och motsättningar. Det blir en väldig förenkling av diskussionen som jag tycker är olycklig.

Tycker du att det är det som M ägnar sig åt, att göra invandrarna till kollektiva syndabockar?

– Det finns en risk att den här typen av utspel bidrar till det. Det är också konstigt att säga att problem med invandring inte har diskuterats de senaste åren. Vi har väl knappt diskuterat något annat de senaste två tre åren. Diskussionen om behovet av invandring och kompetensförsörjning och så är däremot näst intill omöjlig att föra. 

Varför reagerar du så hårt nu?

– Det är ett ansvar för alla partier att ha ett tonläge som gör att man får en diskussion som är lösningsorienterad. Det är ett särskilt stort ansvar för ett parti som ska leda alliansen och är det största allianspartiet. Vi i Centerpartiet har också ett ansvar och vi försöker att ha ett nyanserat tonläge. Ska vi klara av det här så måste alla bjuda till.

Vad betyder det för alliansen om det blir en öppen spricka om migrationspolitiken?

– Dels blir det väldigt tydligt att det spelar roll vilket alliansparti man röstar på. Röstar man på Centerpartiet vet man att vi inte kommer att stå för att invandring i sig är något dåligt. Vi vill ha en humanistisk politik och vi är övertygade om att det går att förena med ordning och reda och goda statsfinanser. Men det stärker inte alliansen som helhet om partierna drar för långt åt olika håll, särskilt i retoriken. 

Kommer du att ta upp det här i de gemensamma samtalen inom alliansen?

– Vi har redan signalerat till Moderaterna att vi tycker att det här var olyckligt. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.