Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Österberg gjorde en Östros

Partisekreteraren tonar ner motsättningarna inför Socialdemokraternas förtroenderåd i helgen. Men falangstriderna fortsätter och på onsdagen valde ännu en S-topp att inte svara på frågan om han har förtroende för Juholt.

Valet av Håkan Juholt sågs som en seger för vänsterfalangen, som anklagar högerfalangen för att ligga bakom "drevet mot Juholt".

"Sluta upp med det interna krypskyttet" ryter Göteborgsprofilen Göran Johansson i onsdagens DN Debatt-artikel. Det är obegripligt att i rådande politiskt läge ägna sig åt diskussioner om partiledaren, anser han.

Tonläget har gradvis skärpts gentemot Juholts kritiker. Till måltavlorna hör bland andra Anders Johansson, som skickade ett kritiskt sms efter lördagsintervjun med Juholt, samt en lång rad bloggare. Men även Thomas Östros, som valde att uttala förtroende för verkställande utskottet i stället för Juholt.

I onsdagskvällens Aktuellt valde den tidigare S-ministern Sven-Erik Österberg att göra samma sak. Trots att frågan var glasklar:

– Hur ser ditt förtroende ut för Håkan Juholt? Har du förtroende för er partiledare i dag?

Betoningarna låg på "ditt" och "du".

– Verkställande utskottet, vilket jag ingår i, har gett Håkan Juholt ett förtroende och det är det som gäller för det här, blev Sven-Erik Österbergs svar.

Tidigare i veckan lämnade den tidigare riksdagsledamoten och gruppledaren i EU-parlamentet Jan Andersson partiets S-bloggar i protest mot att det inte går att föra en politisk debatt om sakfrågor där.

– Det är tröstlöst. Det handlar bara om att brännmärka personer och peka ut vilka som är högersossar. En del är bara intresserade av fraktionsbildning och det är livsfarligt, säger Andersson till TT.

Vid extrakongressen, när Juholt valdes, sade Mona Sahlin att hon aldrig mer ville höra några partivänner säga om någon annan att "det där är ingen riktig Socialdemokrat".

På nätet är det numera vardagsmat.

Carin Jämtin vill tona ner motsättningarna och hänvisar till att tonen på nätet generellt är hård och oförsonlig men hoppas att helgens förtroenderåd ska leda till en nytändning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.