Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Östersjön: Forskarnas nya upptäckt väcker oro

Nästan en sjättedel av Östersjöns botten är död. Det motsvarar mer än hela Danmarks yta. DN följde med maringeologen Lovisa Zillén Snowball som tydligt ser hur situationen har förvärrats. Forskare har upptäckt en ny oroväckande trend: Havsörnar har börjat bli sterila.

Skeppet ”Ocean Surveyor” är utrustat med avancerade apparater och har plats för 15 sovplatser. Under en stor del av året mäter och analyserar maringeologen Lovisa Zillén Snowball och hennes kolleger havsbotten på Östersjön. DN följer med när fartyget kastar loss i Mälaren, strax utanför Fittja.

– All kunskap om havet är viktig för att förstå hur ekosystemet fungerar, säger Lovisa Zillén Snowball, enhetschef på Sveriges geologiska undersökning (SGU).

Regeringen har infört en ”havsmiljömiljard” för att minska problemen med övergödning i haven. Enligt tidigare miljöminister Andreas Carlgren (C) var ett av syftena att ”rädda Östersjön”. Regeringen har även skapat en ny myndighet, Havsmiljöinstitutet.

Trots satsningarna fortsätter situationen i Östersjön att förvärras. Ett av de stora problemen är övergödning. Nästan en sjättedel, 15 procent, av bottnarna är döda. De täcker en större yta än Danmark och hör till de största som är kända globalt.

– Tänk om det hade hänt på land. Att allt liv dog ut på ett så stort område. Det hade varit en enorm miljökatastrof – och fått många åtgärder. Men det som sker under ytan får inte samma uppmärksamhet. Det som får mest uppmärksamhet med övergödning är algblomning. Det är det som allmänheten ser, ­säger Lovisa Zillén Snowball.

Ytterligare 30 procent av Öster­sjöns bottnar lider av akut syrebrist, enligt SMHI.

Lovisa Zillén Snowball och hennes kollega Anna Apler hissar ner en kamera till bottnen. På en skärm i ett kontor på skeppet visar en tv-skärm hur det ser ut i havet.

De visar ett antal bilder som togs förra året. Fotografierna avslöjar verkligheten bakom rubrikerna om ”syrebrist” och ”övergödning”. På bilderna från havsbottnen i Östersjön är det helt dött. Inga växter och inga djur eller andra organismer.

Även på land har problemen med Östersjön fått konsekvenser. Forskare har upptäckt nya problem med havsörnarna. Längst Norrlandskusten finns tydliga indikationer på att havsörnar har börjat bli sterila.

– Havsörnarna höll på att dö ut på 60-talet. Men miljögifter som DDT och PCB förbjöds och sedan sattes åtgärder in för att rädda havs­örnarna i hela landet. Populationerna gick upp. Nu på senare år börjar populationerna gå ned igen i norra Östersjön, speciellt kring Ångermanälvens mynning.

Beror det alltså på att de börjar bli sterila?

– Man har kontrollerat äggen  och ser hur många av dem som kläcks. Äggen blir spröda och kläcks aldrig. Det är reproduktionen av havs­örnarna som inte fungerar. När man undersöker havsörnsäggen så hittar man de gamla miljögifterna. De kommer troligen från det vi kall­ar för fiberbankar – giftig pappersmassa som ligger på havsbotten – och som nu inte längre ligger stabilt. Det visar våra undersökningar, säger Lovisa Zillén Snowball.

Världsnaturfonden har varit kritisk mot regeringens Östersjöpolitik. Organisationen anser att utbyggd vindkraft, fler fraktfartyg och mer ”kryssningsturism” riskerar att tillsammans med jordbruk och industri ytterligare förstöra Östersjön.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.